Zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen met stekker zijn een innovatieve en kosteneffectieve oplossing voor diegenen die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om groene energie aan hun huis toe te voegen. Deze plug-and-play panelen vereisen geen ingewikkelde installatie en kunnen gemakkelijk in elk stopcontact worden geplaatst. Deze pagina biedt uitgebreide informatie over zonnepanelen met stekker, waarbij we de voordelen, gebruiksgemak en kosteneffectiviteit van deze panelen onder de loep nemen.

Belangrijkste inzichten
  • “Zonnepanelen met stekker” bieden een eenvoudige en betaalbare manier om groene energie te integreren.
  • Ze zijn plug-and-play, wat betekent dat er geen professionele installatie vereist is.
  • De pagina verschaft diepgaande informatie over de praktische voordelen en overwegingen bij het gebruik van deze panelen.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

De voordelen van zonnepanelen met een stekker

Makkelijke en snelle installatie

Zonnepanelen met stekker installeren is gemakkelijk en snel. Je hoeft dus ook geen montagekosten te betalen. Ook kun je ze gemakkelijk verwijderen, waardoor je ze mee kunt nemen bij een verhuizing. Je plug en play zonnepanelen zelf plaatsen op je dak is daarom een fluitje van een cent.

Zonnepanelen met stekker zijn goedkoper

Zonnepanelen met stekker zijn goedkoper, aftrekbaar van btw en in de toekomst levert het je aanzienlijk veel geld op. De terugverdientijd van plug-in zonnepanelen is bijna 4 jaar korter dan die van standaard zonnepanelen zonder stekker.

De nadelen van zonnepanelen met een stekker

Alleen geschikt voor kleine installaties

Grote installaties panelen zijn lastiger te installeren, doordat deze een volledig eigen groep moeten krijgen in de meterkast. Je zal dan een elektricien moeten inschakelen. Anders kun je het beste voor twee zonnepanelen gaan om de stroom te laten werken vanuit de meterkast.

Extra kosten

Bij nieuwe zonnepanelen met een stekker komen vaak extra kosten kijken voor een bepaald bevestigingssysteem, verlengkabels of een opbrengstmeter. Deze kosten compenseren gelukkig als je kijkt naar de terugverdientijd en de energierekening.

Hoe werkt het installeren van zonne-energie?

Bij normale set zonnepanelen zou je de panelen zelf op het dak kunnen monteren, maar de zonnepanelen aansluiten op de meterkast moet eigenlijk door een elektricien gebeuren.

De elektricien moet een aantal taken uitvoeren die voor ervaren doe-het-zelvers te hoog gegrepen zijn. Zonnepanelen met stekker kun je daarentegen wel zelf laten werken. Je plaatst het paneel in de zon en steekt de stekker in een stopcontact. Zo vermijd je dure montagekosten en kun je gemakkelijk je zonnepanelen plaatsen.

Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit een set van 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 kWh. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten. Dit is wettelijk zo geregeld.

Heb je een aparte stroomgroep die je alleen voor de zonnepanelen wilt gebruiken en voor niets anders, dan kun je hier maximaal 12 panelen op aansluiten. Als jouw meterkast hier dus niet geschikt voor is, dan zal je alsnog een elektricien moeten aannemen om een nieuwe groep aan te maken en een nieuw stopcontact te plaatsen.

Als je te veel vermogen op je groep aansluit, dan is jouw elektra thuis niet veilig voor gebruik.

Lees hier meer over zonnepanelen installeren

zonnepanelen met stekker

Hoe duur is een zonnepaneel met stekker?

Als je de set plug and play zonnepanelen zelf installeert, zijn de kosten lager. Je betaalt alleen voor de materialen. Daarnaast krijg je een volledig pakket toegestuurd met uitgebreide instructies voor de installatie die in een paar uur is uitgevoerd.

Individuele besparingen zullen variëren op basis van geografische locatie, lokale energietarieven en de hoeveelheid direct zonlicht dat de unit ontvangt. In sommige gebieden kan één zonnepaneel alleen al gemiddeld € 5-10 euro besparen op jouw maandelijkse elektriciteitsrekening. Elke extra aanvullende eenheid zal jouw besparing met een gelijk bedrag verder verhogen.

Zorg er ook voor dat je jouw plug en play zonnepaneel in een gebied plaats dat vrij is van schaduw, hoe meer schaduw op het paneel, hoe minder geld het je bespaart.

Weetje: Er bestaan ook doe het zelf zonnepanelen!

Hoeveel geld besparen zonnepanelen je op elektriciteitsrekening?

De eerste stap om te begrijpen hoe zonnepanelen plug and play je kunnen helpen besparen, is door te berekenen hoeveel je momenteel elk jaar aan elektriciteit uitgeeft. Het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik dat nodig is voor een huishouden is bijvoorbeeld 10.972 kilowattuur (kWh). Vermenigvuldig dat met het nationale gemiddelde elektriciteitstarief en je zult zien dat het typische gezin iets meer dan € 1450 ieder jaar aan elektriciteit uitgeeft.

Vervolgens moet je rekening houden met de volatiele aard van de elektriciteitsprijzen en bepalen welke energietarieven de komende jaren zullen zijn. Wanneer je de kosten van elektriciteit voor nutsvoorzieningen vergelijkt met zonne-energie voor thuis, moet je er rekening mee houden dat je kunt verwachten dat de elektriciteitstarieven jaarlijks zullen stijgen. In het afgelopen decennium zijn de nationale elektriciteitskosten met ongeveer 2,2% per jaar gestegen. Inflatie van het tarief is een extra stimulans voor zonne-energie: wanneer je jouw eigen stroom opwekt met een PV-systeem op het dak, leg je de kosten constant vast, zodat je niet langer rekening hoeft te houden met variabele energietarieven van ieder jaar.

Omdat een zonnepaneel plug and play een investering vooraf is, zijn de enige kosten die aan een zonnesysteem zijn verbonden, de kosten van jouw installatie en eventuele extra elektriciteitskosten in het geval dat jouw panelen niet 100% van jouw elektriciteitsverbruik compenseren. Of jouw systeem jouw elektriciteitsbehoeften al dan niet volledig zal compenseren, wordt voornamelijk bepaald door hoe nauwkeurig je jouw PV-systeem dimensioneert – je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dat percentage veilig te stellen.

Uiteindelijk, of je nu naar financiën of naar CO2-uitstoot kijkt, zal een zo’n systeem grote besparingen opleveren voor huiseigenaren. De doorslaggevende factor is voornamelijk de elektriciteitskosten, die aanzienlijk variëren naargelang waar je woont. Aan de emissiekant: naarmate de grootte van het paneelsysteem toeneemt, neemt ook de CO2-reductie in de omgeving toe, waardoor dit een milieubewuste investering wordt.

Meer rendement op je zonnepanelen? Lees meer over zonnepanelen schoonmaken

Krijg ik subsidie voor plug in zonnepanelen?

Ook voor plug-in zonnepanelen met stekker kun je de btw terugvragen, omdat je leverancier van energie wordt en je dit moet aangeven bij de belastingdienst. Hierdoor kun je 21 procent van de kosten voor de aanschaf terugvragen.

Misschien kun je ook wel gebruik maken van subsidies bij je gemeente of provincie en overweeg eventueel om een energiebespaarlening te gebruiken voor het financieren van je zonnepanelen.

Zonnepanelen met accu

Een nieuw alternatief voor de zonnepanelen met stekker zijn panelen met een accu plaatsen. Dit paneel sluit je dan niet aan op je lichtnet, maar op een batterij die wordt opgeladen door de zonnepanelen.

Hiermee kun je je installatie volledig off-grid maken en compleet onafhankelijk van de overheid, de netbeheerder en de energieleverancier je eigen stroom opwekken en gebruiken.

Lees hier meer over het kopen van zonnepanelen

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.