Zonnepanelen kopen: Wat is de juiste prijs?

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor ‘zonnepanelen kopen’ als oplossing voor stijgende elektriciteitskosten en als een stap naar duurzamere energie. Zonnepanelen bieden niet alleen een verlaging van de elektriciteitsprijzen maar dragen ook bij aan de productie van groene energie. In dit artikel ontdekt u alles wat u moet weten over de aankoop en installatie van zonnepanelen, van de keuze van het juiste type paneel tot de installatie ervan op uw dak.

Belangrijkste inzichten
 • “Zonnepanelen kopen” is een groeiende trend onder huiseigenaren die bezorgd zijn over elektriciteitskosten.
 • Het kopen van zonnepanelen draagt bij aan zowel kostenbesparing als duurzame energieproductie.
 • Het artikel biedt essentiële informatie over de aankoop en installatie van zonnepanelen.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Hoe werken zonnepanelen?

Sommige materialen kunnen worden gemaakt om elektriciteit te produceren als er licht op valt; dit wordt het fotovoltaïsche effect genoemd. Zonnepanelen op het dak gebruiken dit om stroom uit zonlicht om te zetten in gelijkstroom (DC) elektrische energie. Een invertereenheid verandert dit vervolgens in wisselstroom (AC) voor de elektrische circuits van de woning.

Eventuele overtollige stroom die wordt opgewekt door een zonnepaneel kan worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet of aan jouw eigen batterijopslagsysteem.

De voordelen van zonnepanelen kopen

Verlaging van de elektriciteitskosten per jaar

Een van de voordelen van zonnepanelen kopen is dat zonnepanelen op het dak kunnen een elektriciteitsrekening drastisch verminderen of volledig elimineren. Dit grote voordeel van zonnepanelen is vrij eenvoudig: wanneer je zonnepanelen op een woning installeert, wek je jouw eigen elektriciteit op, word je minder afhankelijk van jouw elektriciteitsbedrijf en verlaag je de maandelijkse elektriciteitsrekening.

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 jaar, wat betekent dat je de prijs voor elektriciteit decennialang kunt verlagen door zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Zonnepanelen verhogen de waarde van de woning

Zelfs als je van plan bent om in de nabije toekomst te verhuizen, verdien je de investering in zonnepanelen terug.

Zonnepanelen geven je controle over een stijgende energierekening

Veel huiseigenaren hebben te maken met angst als het gaat om hun elektriciteitsrekening per jaar, omdat er in de meeste scenario’s niets is dat je kunt doen om het elektriciteitstarief van het nutsbedrijf te beheersen.

Hoewel de prijs van zonne-energie in het afgelopen decennium gemiddeld met meer dan 70 procent is gedaald, is de prijs van elektriciteit, oftewel stroom, per kWh gemiddeld met ongeveer vijf procent gestegen, en de verwachting is dat die trend in stijgende prijs van elektriciteit zich zal voortzetten.

Zonnepanelen kopen, plaatst je in de bestuurdersstoel als het gaat om energieopwekking. Nutsbedrijven passen zich snel aan aan de toenemende acceptatie van hernieuwbare energie.

Zonnepanelen kopen, vermindert de koolstofemissies en beschermt het milieu

Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron die kan helpen de uitstoot van kooldioxide te verminderen en onze impact op de natuurlijke omgeving te verkleinen.

In tegenstelling tot traditionele fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie, leidt zonne-energie niet rechtstreeks tot het vrijkomen van verontreinigende stoffen (zoals kooldioxide) in de atmosfeer en de watervoorziening.

Zelfs in vergelijking met kernenergie, komt zonne-energie als een milieuvriendelijkere oplossing uit de bus.

Zonnepanelen kopen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het vermogen van zonnepanelen op het dak is belangrijker dan de grootte of het aantal panelen. Hoe hoger het nominale vermogen van elk paneel (en het werkelijke uitgangsvermogen), hoe minder panelen je nodig hebt (of hoe meer vermogen je genereert).

Als je veel dakruimte hebt, vind je het misschien voordeliger om goedkopere panelen met een lager rendement te kopen en er meerdere te gebruiken.

Wat kosten zonnepanelen?

Volgens Greenmatch bedragen de gemiddelde kosten van zonnepanelen en installatie tussen de € 4.000 en € 6.000.

Energieprijzen zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk stijgen, dus het bedrag dat jouw zonnepanelen je besparen, zal ook stijgen. Uit een recent onderzoek bleek zelfs dat acht op de tien van degenen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, deze hebben geïnstalleerd om zichzelf te beschermen tegen toekomstige stijgingen van de energieprijzen.

Voegt zonnepanelen kopen waarde toe aan mijn eigendom?

Ja, dat zouden ze kunnen. Uit een YouGov-enquête uit 2009 bleek dat huizenkopers energie-efficiëntie als de op twee na belangrijkste reden beschouwden om een woning te kopen, net achter de buitenruimte en een garage.

Bovendien toonde Uswitch-onderzoek aan dat zonnepanelen de vierde belangrijkste overweging waren voor potentiële huiseigenaren.

Wat heeft invloed op de installatiekosten van zonnepanelen kopen?

Dit zijn een paar belangrijke factoren die precies zullen bepalen hoeveel je zult uitgeven om zonnepanelen op de woning te plaatsen, die we hieronder opsommen:

 • De gemiddelde stroomprijzen en het stroomverbruik van de woning.
 • Het zonnepotentieel van het dak: de hoeveelheid zon die het jaarlijks ontvangt. Het is dus van belang dat het zonnepaneel niet in de schaduw ligt.
 • De gemiddelde lokale prijzen voor zonnepanelen bij je in de buurt.
 • De gemiddelde loonkosten en vraag in de regio.
 • Lokale incentives en kortingen die je zou kunnen ontvangen voor de verschillende soorten zonnepanelen.

Extra kosten zonnepanelen

Er zijn een paar dingen die je wilt toevoegen aan de totale kosten van de zonnepanelen om de meest nauwkeurige prijsopgave te krijgen. Hier zijn een paar aanvullende factoren die dat wel zullen doen

Arbeidskosten plaatsen zonnepanelen

Lokale arbeidskosten voor de installatie van zonnepanelen zullen variëren afhankelijk van de regio en de gemiddelde prijzen die installateurs van zonnepanelen in de regio in rekening brengen.

Kosten zonnepanelen installeren

De tarieven voor het plaatsen van de rekken voor de residentiële zonnepanelen op het dak zijn ook van invloed op de prijs.

Omvormer voor zonnepanelen installeren

Er moet een omvormer voor de zonnepanelen worden geïnstalleerd om gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC) die je in de woning kunt gebruiken

Overige kosten van zonnepanelen

Er kunnen ook verschillende soorten kosten zijn voor eventuele lokale vergunning, inspectie en belastingen (btw) op de zonnepanelen. Je kunt uiteraard een deel van de installatiekosten terugvragen aan de belasting als je woont of werkt in het gebouw waar je de zonnepanelen installeert. In sommige gevallen ontvang je zelfs een subsidie voor de stroom die je opwekt.

Met de daling van de prijzen van zonnepanelen, vormen deze “zachte zonnepanelenkosten” nu het grootste deel van wat je betaalt wanneer je zonnepanelen of een systeem van panelen bij je thuis installeert. Gelukkig zijn de zachte prijzen van zonnepanelen gedaald naarmate meer mensen gebruik gaan maken van zonnepanelen – een trend die zich in de toekomst waarschijnlijk zal voortzetten. Het is altijd slim om lokale installateurs van zonnepanelen bij je in de buurt te vinden om de gemiddelde prijzen van de installatie van zonnepanelen in de buurt te bespreken.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen plaatsen

Checklist voor het kopen van zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen kan een uitdagende ervaring zijn, vooral als je geen idee hebt wat je moet kiezen zodra je in de winkel bent. Er zijn tal van promo’s en zonnespecials die je op de markt kunt vinden.

Om er zeker van te zijn dat je het beste rendement krijgt en een geschikt zonnepaneel koopt, volgen hier enkele winkeltips die je moet onthouden wanneer je zonnepanelen voor de woning koopt.

Bekijk de certificeringen van het zonnepaneel

Bij het doen van een aankoop op het gebied van zonnepanelen, moet je altijd vragen naar de certificeringen van het product dat je van plan bent te kopen. Deze certificeringen specificeren alle soorten tests die het product heeft ondergaan voordat het in de winkel komt.

De certificeringen zijn ook nodig als je rekening wilt houden met overheidskortingen voor het gebruik van zonnepanelen.

Kies het type zonnepanelen dat het beste bij de woning past

In het verleden moest je investeren in zeer kostbare, zeer effectieve monokristallijne zonnepanelen als het huis onvoldoende dakruimte heeft.

Gelukkig kun je nu nieuwe technologieën vinden die meer betaalbare materialen gebruiken waarmee je zonnepanelen kunt kopen die bij het huis passen zonder de bank te verslaan.

Het helpt ook als je al een idee hebt over de grootte van de zonnepanelen die je in de woning moeten komen voordat je gaat winkelen voor zonnepanelen.

Begrijp de voorwaarden die worden vermeld in de fabrieksgarantie van het paneel

De meeste gerenommeerde fabrikanten bieden aanzienlijke garantietermijnen om te bewijzen dat hun panelen lang meegaan en de tand des tijds doorstaan. Om de zekerheid te krijgen dat de zonnepanelen van de beste kwaliteit zijn, moet er minimaal 25 jaar garantie zitten op de panelen.

Je moet ook de kleine lettertjes van de garantie lezen om te begrijpen hoe je dit in jouw voordeel kunt laten werken. Je moet echter altijd onthouden dat garanties meestal slechts geldig zijn zolang de fabrikant nog bestaat.

Zorg er dus voor dat je jouw zonnepanelen alleen aanschaft bij bedrijven met een lange staat van dienst voor een goede aankoop.

Verwacht een realistische prijsklasse van het paneel

Hoewel je misschien zoveel mogelijk geld wilt besparen bij het kopen van zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je krijgt waar je voor betaalt als je dit type apparaat koopt.

Zonnepanelen van hoge kwaliteit en de juiste installatie kunnen een hoge prijs hebben, maar het kan je op de lange termijn helpen geld te besparen. Het levert namelijk een hoger rendement op. Aan de andere kant kan het kopen van goedkope zonnepanelen in eerste instantie verleidelijk zijn. Maar een dergelijk zonnepaneel is meestal van slechte kwaliteit en moet na korte tijd onmiddellijk worden vervangen.

Om er zeker van te zijn dat je het meeste uit jouw geld haalt, kun je op zoek gaan naar zonnepanelen die door winkels worden aangeboden om je een goede deal te laten krijgen.

Overige tips voor de aanschaf van zonnepanelen

 • Beoordeel welke stroom je momenteel gebruikt en de systeemcapaciteit die je nodig hebt (en kunt betalen).
 • Controleer of het dak in de goede richting wijst. Alleen op het noorden gerichte panelen zullen hun volledige capaciteit produceren.
 • Zorg ervoor dat er geen bomen, hoogspanningsleidingen of andere constructies zijn die jouw dak en het zonnepaneel beschaduwen.
 • Probeer de terugverdientijd van jouw zonnepanelen te achterhalen om de opbrengst te berekenen. Dit is belangrijk voor een hoog rendement dat geschikt is voor jou.
 • Vraag een offerte aan voordat je de installatie laat uitvoeren van een zonnepaneel of ontvang meerdere offertes van installateurs om er zeker van te zijn dat je een goede deal krijgt. Hierdoor kun je in een oogopslag zien welke verschillende installateurs het beste rendement hanteren, waardoor je de opbrengst van de panelen kunt achterhalen.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.