Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De vraag ‘Wat is de levensduur van zonnepanelen?’ is een veelgestelde kwestie onder huiseigenaren die overwegen om zonne-energie te gaan gebruiken. Het is essentieel om een duidelijk beeld te hebben van de levensduur van zonnepanelen, aangezien dit niet alleen invloed heeft op de initiële investeringskosten, maar ook op de langdurige energieopwekking van uw dakpanelen. Zonnepanelen zijn een duurzame keuze die uw elektriciteitsverbruik voor vele jaren kan compenseren. Het begrijpen van de levensverwachting, inclusief de industriële prognoses en degradatiepercentages, is cruciaal voor iedereen die overweegt om in zonne-energie te investeren.

Belangrijkste inzichten
  • “Levensduur zonnepanelen” is een belangrijk aandachtspunt voor huiseigenaren bij de overweging van zonne-energie.
  • De levensduur beïnvloedt zowel de initiële kosten als de langetermijnopbrengst van zonne-energie.
  • Inzicht in de industriële prognoses en degradatiepercentages van zonnepanelen is essentieel voor een weloverwogen investering.
  • Zonnepanelen kunnen decennialang bijdragen aan het compenseren van elektriciteitsverbruik.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 tot 30 jaar. Daarmee is het een duurzame investering waar u erg lang plezier van heeft.

In de regel gaan zonnepanelen zo’n 25-30 jaar mee. Dit betekent echter niet dat ze na 25 jaar geen elektriciteit meer produceren – het betekent alleen dat de energieproductie is afgenomen met wat fabrikanten als een significante hoeveelheid beschouwen.

Zonnepanelen zullen vele tientallen jaren blijven werken, aangezien ze niet fysiek worden beschadigd door wind, puin of andere externe factoren. Dit komt in de eerste plaats omdat zonnepanelen geen bewegende delen hebben – ze breken zelden van binnenuit en worden meestal alleen beschadigd door krachten van buitenaf, zoals een slechte opstelling van de stellingen of guur weer.

De levensduur van zonnepanelen

De belangrijkste factor voor de levensduur van zonnepanelen: de degradatie snelheid van panelen

Uit een onderzoek van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) uit 2012 bleek dat de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld met 0,8 procent per jaar afneemt. Dit dalings percentage wordt de degradaties snelheid van zonnepanelen genoemd. Hoewel dit percentage varieert naargelang het merk van het paneel dat u koopt, bieden topfabrikanten zoals SunPower degradatiepercentages van slechts 0,3%. De degradatiepercentages van zonnepanelen verbeteren voortdurend naarmate de zonnepaneeltechnologie in de loop der jaren beter wordt, en degradatiepercentages van minder dan 1% zijn gebruikelijk in de hele sector. In de jaren sinds deze studie uit 2012 is uitgevoerd, zijn er efficiëntere technologieën ontwikkeld en veel nieuwere panelen hebben slechts een jaarlijkse afname van 0,5 procent in energieopbrengst (of beter!).

Kosten van huren, leasen en kopen
Wat betekent de degradatiegraad van zonnepanelen precies?

Voor het bovenstaande voorbeeld betekent een degradatiepercentage van 0,8% dat uw panelen in het tweede jaar op 99,2% van hun oorspronkelijke output zullen werken; aan het einde van hun “nuttige levensduur” van 25 jaar zullen ze nog steeds op 82,5% werken.Een iets duurzamer paneel met een degradatiepercentage van 0,5% zal waarschijnlijk ongeveer 87,5% evenveel elektriciteit produceren als toen het voor het eerst werd geïnstalleerd. Om de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen na een bepaald aantal jaren te bepalen, kunt u eenvoudig het degradatiepercentage vermenigvuldigen met het aantal jaren waarin u geïnteresseerd bent en dat getal aftrekken van 100%.

Zonnepanelen levensduur verlengen door goed onderhoud

De levensduur zonnepanelen kunt u verlengen door de panelen goed te onderhouden. Doordat zonnepanelen over het algemeen onder een vrij schuine hoek gemonteerd worden, zorgen wind en regen ervoor dat de zonnepanelen zichzelf reinigen en onderhoudsvrij zijn, dit resulteert in een langere levensduur. Bladeren, vuil en stof worden op deze manier efficient verwijderd. Zonnepanelen schoonmaken is daardoor slechts eens in de vijf jaar nodig.

Ook is het mogelijk om zonnepanelen op een schuine wand te monteren. Lees hier meer over zonnepanelen wandmontage.

Daarnaast kan de levensduur van zonnepanelen verlengd worden door te kiezen voor een montage door een deskundige en gecertificeerde installateur te kiezen. Zo weet u zeker dat het complete systeem stevig gemonteerd is en gebruik wordt gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen.

Kwaliteitsproblemen voorkomen

Om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen, zijn er verschillende tests die het vermogen, de levensduur, de houdbaarheid onder extreme weersomstandigheden en andere kwaliteitsbepalende factoren bewijzen.

Zonnepanelen: levensduur van de omvormer

Binnen een zonnepanelensysteem is de omvormer soms een onderdeel wat vervangen moet worden. Door bij de installatie te kiezen voor een goed merk voorkomt u problemen in de toekomst. De kosten van een goede omvormer vallen overigens mee in verhouding met de kosten voor het complete zonnepanelensysteem.

Opbrengst zonnepanelen totale levensduur bijhouden

De levensduur zonnepanelen kunt u verlengen door de panelen goed te onderhouden. Doordat zonnepanelen over het algemeen onder een vrij schuine hoek gemonteerd worden, zorgen wind en regen ervoor dat de zonnepanelen zichzelf reinigen en onderhoudsvrij zijn, dit resulteert in een langere levensduur. Bladeren, vuil en stof worden op deze manier efficient verwijderd. Zonnepanelen schoonmaken is daardoor slechts eens in de vijf jaar nodig.

Daarnaast kan de levensduur van zonnepanelen verlengd worden door te kiezen voor een montage door een deskundige en gecertificeerde installateur te kiezen. Zo weet u zeker dat het complete systeem stevig gemonteerd is en gebruik wordt gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Kwaliteitsproblemen voorkomen

Een zonnepaneel doet stil en ongemerkt zijn werk op uw dak. Het kan daarom lastig zijn om tijdens de levensduur van uw zonnepanelen te zien of alles nog naar behoren functioneert. Het is erg belangrijk om zelf uw opbrengst bij te houden. Veel mensen met zonnepanelen controleren de opbrengst dagelijks of wekelijks en constateren een eventuele storing snel. De opbrengst van zonnepanelen is te zien op het display van de omvormer, af te lezen via de meterstanden op de elektriciteitsmeter(s) in de meterkast en tegenwoordig meestal ook via het internet of de app op uw smartphone.

De levensduur zonnepanelen is dus gemakkelijk 25 jaar, waarschijnlijk zelfs nog een stuk langer. Daarmee zijn zonnepanelen een goede investering in een duurzame toekomst en een lagere energierekening.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.