Zonnepanelen wandmontage

Zonnepanelen wandmontage, het plaatsen van zonnepanelen aan de zijkant van een gebouw, biedt een alternatieve oplossing voor situaties waar dakruimte beperkt of niet geschikt is. Hoewel dit niet altijd de eerste keuze is, kan wandmontage van zonnepanelen in sommige gevallen de ideale optie zijn voor energiebesparing en rendement. Deze pagina geeft u een uitgebreid overzicht van alles wat u moet weten over de montage van zonnepanelen aan de wand, inclusief de voordelen en overwegingen van deze installatiemethode.

Belangrijkste inzichten
  • Zonnepanelen wandmontage is een alternatieve installatieoptie wanneer dakruimte beperkt of ongeschikt is.
  • Deze methode kan een goede keuze zijn voor energiebesparing en rendement onder specifieke omstandigheden.
  • De pagina biedt diepgaande informatie over de voordelen en praktische aspecten van wandmontage van zonnepanelen.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Het belang en de uitdagingen van de oriëntatie van zonnepanelen

Bij het opwekken van elektriciteit bieden zonnepanelen verschillende voordelen, zoals een onbeperkte levering, geen kosten voor ruwe brandstof en geen milieuproblemen zoals transport, opslag of vervuiling. Praktisch gezien is zonne-energie bijna overal beschikbaar, verrassend genoeg zelfs op de maan.

Als je denkt aan zonnepanelen voor een gebouw, is de eerste vraag die je zou kunnen stellen: “Wat is de juiste richting voor mijn zonnepanelen, zodat ze maximaal vermogen produceren?” Om het meeste uit die zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat deze direct op de stralingsenergie van de zon is gericht of “georiënteerd”. Dit komt doordat hoe meer direct zonlicht op het oppervlak van deze panelen valt, hoe meer output het fotovoltaïsche paneel zal produceren.

Maar nogmaals, het verkrijgen van de juiste oriëntatie is niet eenvoudig voor zonnepanelen, ongeacht of de panelen perfect zijn uitgelijnd, de fotovoltaïsche zonnepanelen zijn één stationair object dat is bevestigd. Het is belangrijk op te merken dat de zon nooit in een stationaire positie staat en voortdurend van positie verandert, waardoor de juiste oriëntatie van het zonnepaneel nog uitdagender wordt.

Nu is de belangrijkste test om maximaal te profiteren van gratis zonne-energie van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat een fotovoltaïsch zonnepaneel of een complete PV-opstelling op de juiste manier is georiënteerd en gepositioneerd ten opzichte van het directe zonlicht dat van de zon komt op elk moment van de dag.

Zonnepanelen wandmontage

Voordelen van het installeren van verticale zonnepanelen aan de gevel

Er zijn een paar zeer serieuze voordelen aan het plaatsen van rechte zonnepanelen, in tegenstelling tot de horizontale zonnepanelen. Hieronder maken we een opsomming van een aantal voordelen.

Maak gebruik van ongebruikte ruimte

Zoals eerder vermeld, zijn de zijkanten van gebouwen archetypisch groot (behalve misschien voor ramen). Daarom zijn deze zijkanten perfect voor rechte rijen zonnepanelen langs het hele gezicht.

Bovendien geldt: hoe hoger het pand, hoe meer ruimte er is om de zonnepanelen te plaatsen, wat ook kan leiden tot meer energiebesparing en een beter rendement.

Zelfreinigende panelen

Een ander ding om op te merken is dat wanneer zonnepanelen horizontaal worden gehouden, ze niet zo effectief zelfreinigend zijn als panelen die verticaal zijn georiënteerd.

Er is een grote kans dat er zich stof ophoopt op de panelen, wat het productieproces van elektriciteit kan belemmeren. Aan de andere kant hebben rechte zonnepanelen meer kans om gewassen te worden als het regent.

Uitdagingen voor zonnepanelen aan de gevel

Zoals we hebben gezien, is de oriëntatie van zonnepanelen de sleutel om alle voordelen van zonne-energie te plukken. Als het gaat om rechte zonnepanelen, kun je voor enkele uitdagingen staan. Hier sommen wij onze bevindingen op, zodat jij minder snel een een fout maakt.

Lagere productie solar panelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een geldbesparende investering, maar een lagere energieproductie zou meer tijd betekenen voor het systeem om die investering af te betalen, meestal schaadt het jouw ROI.

Uitdagingen bij installatie zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen aan de zijkant van een gebouw vereist enscenering, uniek bevestigingsmateriaal en hogere veiligheidsoverwegingen dan het installeren van horizontale zonnepanelen op de grond of op het dak. De montage is dus een stuk lastiger aan de gevel van een pand.

Hoge installatiekosten zonnepanelen

Installatie-uitdagingen betekenen ongetwijfeld hogere installatiekosten, wat de totale kosten verhoogt.

Moeilijk onderhoud / reparatie panelen
In het geval van een storing of defect na de installatie, kan praktische probleemoplossing een groot probleem worden met zonnepanelen aan de zijkant van een woning.

Om het probleem op te lossen, zouden paneel of technici een steiger moeten bouwen of van bovenaf naar beneden moeten vallen. Beide manieren zijn niet gemakkelijk en brengen levensrisico’s met zich mee.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.