Welk systeem zonnepanelen?

Ontdek de dynamiek van zonnepanelensystemen, ook bekend als fotovoltaïsche systemen. Deze systemen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit, zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om thuis energie op te wekken. Afhankelijk van uw behoeften kunt u kiezen uit verschillende systemen, zoals het netgekoppelde, het off-grid of het hybride systeem. Belangrijke overwegingen bij het selecteren van een zonnepanelensysteem zijn de installatiekosten, het vermogen en de efficiëntie, onderhoud en garanties, en de geschiktheid van uw dak. Bovendien zijn er mogelijkheden voor vergunningen en subsidies die het investeren in zonne-energie nog aantrekkelijker maken.

Belangrijkste inzichten
 • Verschillende Typen Systemen: Er zijn meerdere types zonnepanelensystemen zoals netgekoppeld, off-grid en hybride, elk met unieke kenmerken.
 • Energiebesparing en Milieuvriendelijkheid: Zonnepanelensystemen bieden aanzienlijke energiebesparingen en zijn milieuvriendelijk door de vermindering van CO2-uitstoot.
 • Kosten en Installatie: De kosten voor installatie variëren en het proces vereist technische kennis, waarbij professionele installatie aan te raden is.
 • Onderhoud en Garanties: Regelmatig onderhoud is nodig voor optimale prestaties en het is belangrijk om te letten op garantievoorwaarden bij de aankoop.
 • Dakgeschiktheid: De oriëntatie, hellingshoek, en conditie van het dak zijn cruciaal voor de efficiëntie van het zonnepanelensysteem.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat is een Zonnepanelensysteem?

Wat is een Zonnepanelensysteem? - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Wayne Lopez

Een zonnepanelensysteem is een systeem dat zonnepanelen gebruikt om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Het bestaat uit zonnepanelen die op het dak van een gebouw worden geïnstalleerd. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten het om in gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, die vervolgens kan worden gebruikt in het elektriciteitsnetwerk van het gebouw. Op deze manier draagt een zonnepanelensysteem bij aan een duurzame energievoorziening.

Hoe Werkt een Zonnepanelensysteem?

Hoe Werkt een Zonnepanelensysteem? - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Mark Moore

Hoe Werkt een Zonnepanelensysteem?

Een zonnepanelensysteem werkt in verschillende stappen:

 • Zonnepanelen absorberen zonlicht en zetten het om in gelijkstroom.
 • De gelijkstroom wordt naar de omvormer gestuurd.
 • De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, die gebruikt kan worden in huis.
 • De geproduceerde elektriciteit wordt gebruikt om apparaten van stroom te voorzien.
 • Eventuele overtollige elektriciteit wordt terug gevoed naar het elektriciteitsnet.

Een interessant verhaal dat laat zien hoe een zonnepanelensysteem kan werken, is het verhaal van Lucas. Lucas installeerde zonnepanelen op zijn dak, en met de elektriciteit die hij opwekte, was hij in staat om zijn hele huishouden van stroom te voorzien. Hij was niet alleen in staat om zijn energierekening te verlagen, maar droeg ook bij aan een groenere en duurzamere samenleving. Het zonnepanelensysteem werkte perfect voor Lucas en hij genoot van de voordelen ervan.

Voordelen van een Zonnepanelensysteem

Voordelen van een Zonnepanelensysteem - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Joe Young

Ontdek de voordelen van een zonnepanelensysteem: energiebesparing, milieuvriendelijkheid en een goede investering. Met een zonnepanelensysteem kun je niet alleen kosten besparen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst. Bovendien is het een waardevolle investering voor de lange termijn. Laat je inspireren door de feiten en cijfers uit ons referentiemateriaal en ontdek waarom een zonnepanelensysteem voor veel mensen de slimme keuze is. Doe mee en geniet van de talloze voordelen die het biedt!

Energiebesparing

Energiebesparing is een belangrijk voordeel van zonnepanelensystemen. Hier volgen enkele stappen om energie te besparen met behulp van deze systemen:

 1. Installeer voldoende zonnepanelen om aan uw energiebehoeften te voldoen. Het vermogen van de panelen moet worden afgestemd op uw energieverbruik.
 2. Gebruik een slimme energiemonitor om uw energieverbruik te volgen en te optimaliseren. Dit helpt u bewust te worden van uw energiegebruik en manieren te vinden om het te verminderen.
 3. Gebruik energie-efficiënte apparaten en verlichting om uw energiekosten te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen.
 4. Motiveer uw gezin of medewerkers om bewust met energie om te gaan. Leer hen hoe ze onnodig energieverbruik kunnen vermijden, zoals het uitschakelen van lichten en apparaten wanneer ze niet worden gebruikt.
 5. Houd uw zonnepanelen schoon en goed onderhouden om optimaal te profiteren van de energiebesparingen die ze bieden. Regelmatig onderhoud en reiniging helpen de efficiëntie van de panelen te behouden.

Milieuvriendelijk

Een zonnepanelensysteem is een manier om elektriciteit op een milieuvriendelijke manier te genereren. Er zijn verschillende redenen waarom zonnepanelen milieuvriendelijk zijn:

1. Verminderde CO2-uitstoot: Zonne-energie is schoner dan fossiele brandstoffen en vermindert de uitstoot van schadelijke broeikasgassen, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.
2. Gebruik van hernieuwbare energiebron: Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht, een onuitputtelijke bron van energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die eindig zijn.
3. Geen lucht- of watervervuiling: Zonnestroomproductie veroorzaakt geen lucht- of watervervuiling, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en de schade aan ecosystemen wordt verminderd.
4. Duurzame levensduur: Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar, waardoor ze een langdurige en duurzame investering zijn.

Kiezen voor een zonnepanelensysteem draagt actief bij aan een milieuvriendelijkere toekomst.

Goede Investering

Een zonnepanelensysteem is een goede investering om verschillende redenen. Met een zonnepanelensysteem kunt u uw eigen duurzame energie opwekken, waardoor u kunt besparen op uw energierekening. Zonnepanelen verminderen de uitstoot van broeikasgassen en dragen bij aan een schoner milieu. Bovendien kan een zonnepanelensysteem een positieve invloed hebben op de waarde van uw woning en op de lange termijn financiële voordelen opleveren.

Bij het kiezen van een zonnepanelensysteem zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de installatiekosten, het vermogen en de efficiëntie van het systeem, het onderhoud en de garanties, en de geschiktheid van uw dak. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er mogelijk vergunningen en subsidies beschikbaar zijn.

Soorten Zonnepanelensystemen

Soorten Zonnepanelensystemen - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Ethan Brown

Ontdek de verschillende soorten zonnepanelensystemen! Van het netgekoppelde systeem tot het off-grid systeem en het hybride systeem, biedt elk van deze subsecties unieke kenmerken en voordelen. We gaan dieper in op deze systemen om je een beter inzicht te geven in wat ze inhouden en hoe ze werken. Laat ons je begeleiden bij het kiezen van het juiste zonnepanelensysteem dat past bij jouw behoeften en energiedoelen.

Netgekoppeld Systeem

Een netgekoppeld systeem, ook wel bekend als een grid-tied systeem, is een type zonnepanelensysteem dat verbonden is met het elektriciteitsnet. Dit systeem maakt gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, die vervolgens wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Het heeft de volgende voordelen:

Energiebesparing: Met een netgekoppeld systeem kunt u uw eigen elektriciteit opwekken, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus kunt besparen op energiekosten.
Milieuvriendelijk: Door gebruik te maken van zonne-energie vermindert u uw CO2-uitstoot, waardoor u bijdraagt aan een schonere en duurzamere samenleving.
Goede investering: Een netgekoppeld systeem kan op de lange termijn kostenbesparingen opleveren en de waarde van uw woning verhogen.

In het kort, een netgekoppeld systeem is een duurzame en kosteneffectieve manier om uw eigen elektriciteit op te wekken.

Off-grid Systeem

Een off-grid zonnepanelensysteem is een systeem dat niet verbonden is met het elektriciteitsnet en in staat is om volledig zelfvoorzienend te opereren. Het kan voordelen bieden in afgelegen gebieden waar geen toegang tot het elektriciteitsnetwerk is, of als back-up tijdens stroomuitval. Belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van een off-grid zonnepanelensysteem zijn:

 • Capaciteit: Zorg ervoor dat het systeem voldoende vermogen heeft om aan uw energiebehoeften te voldoen, zelfs tijdens piekmomenten.
 • Batterijopslag: Een off-grid systeem vereist meestal batterijen om energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Controleer de batterijcapaciteit en levensduur.
 • Onderhoud en monitoring: Zorg ervoor dat het systeem eenvoudig te onderhouden is en dat er monitoringtools beschikbaar zijn om de prestaties te volgen.
 • Locatie: Controleer of uw locatie geschikt is voor een off-grid systeem in termen van zonlicht en ruimte voor de installatie.

Hybride Systeem

Een hybride zonnepanelensysteem combineert zonne-energie met een andere vorm van energiebron, zoals windenergie of een batterijopslagsysteem. Het systeem maakt gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en kan tegelijkertijd profiteren van energie uit andere bronnen. Dit is ideaal voor gebieden waar de zon niet constant schijnt of waar het energienetwerk onbetrouwbaar is. Met een hybride zonnepanelensysteem kunt u duurzame energie opwekken en tegelijkertijd genieten van een constante stroomvoorziening. Het is een betrouwbare en efficiënte oplossing voor hernieuwbare energie.

Geschiedenis: Sinds de opkomst van hernieuwbare energiebronnen hebben technologische ontwikkelingen geleid tot de creatie van hybride systemen. Deze systemen vormen een belangrijke stap in de richting van een duurzame en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst. Ze bieden een innovatieve manier om te voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit zonder het milieu te belasten. Het gebruik van hybride zonnepanelensystemen bevordert de transitie naar een groenere en duurzamere samenleving.

Factoren om te Overwegen bij het Kiezen van een Zonnepanelensysteem

Factoren om te Overwegen bij het Kiezen van een Zonnepanelensysteem - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Zachary Martinez

Bij het kiezen van een zonnepanelensysteem zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. In dit gedeelte zullen we de belangrijkste overwegingen bespreken. We kijken naar de installatiekosten, het vermogen en de efficiëntie, het onderhoud en de garanties, en de geschiktheid van het dak. Ontdek waarom deze factoren van cruciaal belang zijn bij het maken van de juiste keuze en profiteer optimaal van je zonne-energiesysteem.

Installatie Kosten

De kosten voor het installeren van een zonnepanelensysteem kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor het installeren van zonnepanelensystemen in Nederland.

Systeemgrootte Gemiddelde Kosten
2-4 kW €4.000 – €7.000
4-6 kW €7.000 – €10.000
6-8 kW €10.000 – €14.000
8-10 kW €14.000 – €18.000

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten alleen de installatiekosten omvatten en exclusief eventuele extra kosten zoals dakversterking of elektrische upgrades. Het is raadzaam om offertes van verschillende installateurs te vergelijken en ervoor te zorgen dat u een gedetailleerd overzicht krijgt van alle kosten voordat u beslist welk zonnepanelensysteem het meest geschikt is voor uw behoeften. Hou ook rekening met de kwaliteit van de zonnepanelen en garanties die worden aangeboden.

Vermogen en Efficiëntie

Een zonnepanelensysteem heeft verschillende factoren die het vermogen en de efficiëntie beïnvloeden. Een belangrijke factor is het vermogen van de zonnepanelen zelf, uitgedrukt in wattpiek (Wp), dat aangeeft hoeveel elektriciteit een paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. De efficiëntie van een zonnepaneel heeft betrekking op hoe goed het zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Een hogere efficiëntie betekent dat het paneel meer energie kan produceren met dezelfde hoeveelheid zonlicht. Bij het kiezen van een zonnepanelensysteem is het belangrijk om het vermogen en de efficiëntie van de panelen te overwegen, zodat je het maximale rendement uit je systeem kunt halen.

Pro Tip: Kies zonnepanelen met een hoog vermogen en efficiëntie om meer energie op te wekken en je elektriciteitsrekening te verlagen.

Onderhoud en Garanties

Sub-onderwerp: Onderhoud en Garanties
Onderhoud Garanties
– Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de optimale prestaties van een zonnepanelensysteem te behouden. – Kies een zonnepaneleninstallateur die garanties biedt op de panelen, omvormer en installatiewerk.
– Reinig de panelen regelmatig om vuil en stof te verwijderen, wat de energieopbrengst kan verminderen. – Controleer de garantievoorwaarden en -duur, inclusief de dekking voor eventuele defecten of schade.
– Inspecteer de bekabeling en aansluitingen om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert. – Vraag naar garanties op de opbrengst van de panelen om ervoor te zorgen dat ze langdurig en efficiënt werken.
– Let op eventuele schade aan de panelen, zoals barsten of losse onderdelen, en laat deze zo snel mogelijk repareren. – Zorg ervoor dat de installateur ook goede service en onderhoudsdiensten aanbiedt na de installatie.

Onderhoud en garanties zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een zonnepanelensysteem. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de panelen en het controleren van de bekabeling, is nodig om de optimale prestaties te behouden. Daarnaast is het van belang om te kiezen voor een installateur die garanties biedt op de panelen, omvormer en installatiewerk. Goede garantievoorwaarden en -duur zorgen ervoor dat eventuele defecten of schade gedekt worden. Zorg dus voor een betrouwbare installateur die ook goede service en onderhoudsdiensten aanbiedt.

Geschiktheid van het Dak

Om de geschiktheid van een dak voor een zonnepanelensysteem te bepalen, moeten verschillende factoren in overweging worden genomen:

Dakoriëntatie Het dak moet gunstig georiënteerd zijn ten opzichte van de zon, bij voorkeur op het zuiden gericht, om het maximale zonne-energie te kunnen benutten.
Dakhelling Een optimale hellingshoek van het dak ligt tussen de 30 en 45 graden. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen de zon gedurende de dag rechtstreeks kunnen vangen.
Schaduw De aanwezigheid van bomen, gebouwen of andere obstakels die schaduw werpen op het dak kan de energieopbrengst van de zonnepanelen verminderen. Een schaduwvrij dak is ideaal.
Dakconditie Het dak moet voldoende structurele integriteit hebben om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Een dakinspectie wordt aanbevolen voordat het zonnepanelensysteem wordt geïnstalleerd.

Advies inwinnen bij een professionele installateur om de geschiktheid van het dak voor een zonnepanelensysteem te bepalen, is altijd verstandig. Zij kunnen uw dak beoordelen op basis van specifieke vereisten en lokale omstandigheden, en u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Hoe Zonnepanelensysteem te Installeren?

Hoe Zonnepanelensysteem te Installeren? - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Donald Wright

Het installeren van een zonnepanelensysteem kan een beetje overweldigend lijken, maar met de juiste stappen kan het proces soepel verlopen. Hier is een lijst met stappen om een zonnepanelensysteem te installeren:

 1. Beoordeel het dak: Controleer of het dak geschikt is voor zonnepanelen en of er voldoende ruimte is.
 2. Kies het juiste type panelen: Selecteer panelen die passen bij jouw energiebehoeften en het beschikbare budget.
 3. Installeer de montagestructuur: Monteer de beugels en rails op het dak waar de panelen op zullen rusten.
 4. Sluit ze aan op de omvormer: Sluit de bekabeling van de panelen aan op de omvormer.
 5. Sluit de omvormer aan op het elektriciteitsnet: Zorg ervoor dat de omvormer op de juiste manier wordt aangesloten op het bestaande elektriciteitsnet.
 6. Test het systeem: Voer een grondige test uit om te controleren of het systeem naar behoren functioneert en veilig is.
 7. Onderteken contracten en rapporteer: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten invult en indient bij de betreffende instanties.

Vergunningen en Subsidies

Vergunningen en Subsidies - welk systeem zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Randy Thompson

Bij het kiezen van een zonnepanelensysteem is het belangrijk om rekening te houden met vergunningen en subsidies. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

 1. Controleer de lokale regelgeving: Vraag bij de gemeente of er vergunningen nodig zijn voor het installeren van zonnepanelen.
 2. Zoek naar subsidies: Informeer bij overheidsinstanties en energieleveranciers naar eventuele financiële ondersteuning.
 3. Maak een budgetplan: Bereken de kosten van het systeem en vergelijk dit met de beschikbare subsidies om te zien of het financieel haalbaar is.
 4. Vul de benodigde formulieren in: Als er vergunningen vereist zijn, zorg dan dat je alle vereiste documenten invult en indient.
 5. Laat het systeem installeren: Schakel een erkende installateur in om de zonnepanelen op het dak te plaatsen en aan te sluiten.
 6. Monitor en onderhoud: Houd regelmatig de prestaties van de zonnepanelen in de gaten en zorg voor periodiek onderhoud.

In Nederland zijn vergunningen en subsidies in de loop der jaren geëvolueerd om de groei van duurzame energie te stimuleren. Sinds 2013 zijn er aanzienlijke stappen gezet op het gebied van regelgeving en fiscale stimulansen, wat heeft bijgedragen aan een groter aantal zonnepanelensystemen in het hele land. Deze ondersteuning heeft niet alleen geholpen de CO2-uitstoot te verminderen, maar heeft ook gezorgd voor kostenbesparingen en een grotere bewustwording van duurzaamheid onder huiseigenaren en bedrijven.

Wat is de levensduur van een zonnepanelensysteem?

Een zonnepanelensysteem heeft meestal een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Deze levensduur kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijke punten om te overwegen zijn onder andere:

 1. Kwaliteit van de panelen: Panelen van gerenommeerde fabrikanten hebben over het algemeen een langere levensduur dan goedkopere opties.
 2. Onderhoud: Regelmatig onderhoud en reiniging van de panelen kunnen de levensduur verlengen.
 3. Plaatsing: Het is belangrijk om de panelen op een locatie te installeren waar ze voldoende zonlicht ontvangen en zo min mogelijk schaduw hebben. Dit zorgt voor optimale prestaties en een langere levensduur.
 4. Garanties: Controleer de garantieperiode van de fabrikant. Dit kan een indicatie geven van de verwachte levensduur van de panelen.
 5. Omgevingsfactoren: Factoren zoals temperatuur, vochtigheid en klimaat kunnen ook van invloed zijn op de levensduur van het systeem.

Bij het kiezen van een zonnepanelensysteem is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren om de beste waarde en levensduur te garanderen.

Kan ik een zonnepanelensysteem zelf installeren?

Ja, u kunt zelf een zonnepanelensysteem installeren. Het kan echter ingewikkeld zijn en vereist enige kennis en vaardigheid op het gebied van elektriciteit en dakwerk. Hier zijn de stappen die u moet volgen als u ervoor kiest om zelf een zonnepanelensysteem te installeren:

 1. Onderzoek en begrijp de technische aspecten van een zonnepanelensysteem.
 2. Beoordeel of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en bereken de benodigde hoeveelheid panelen.
 3. Schaf de benodigde materialen en gereedschappen aan, zoals zonnepanelen, omvormers, bekabeling en montagemateriaal.
 4. Installeer de montagesystemen op uw dak volgens de instructies van de fabrikant.
 5. Monteer de zonnepanelen op de montagesystemen en sluit ze aan op de omvormer.
 6. Sluit de omvormer aan op uw elektrische systeem en zorg ervoor dat alles correct en veilig is aangesloten.
 7. Test het zonnepanelensysteem om te controleren of het naar behoren werkt.
 8. Registreer uw systeem bij relevante instanties en meld het aan uw energieleverancier.

Zijn zonnepanelensystemen geschikt voor elk type dak?

Zonnepanelensystemen zijn niet geschikt voor elk type dak. Verschillende factoren beïnvloeden de geschiktheid van een dak voor zonnepanelen. Denk aan de oriëntatie en hellingshoek van het dak, de aanwezigheid van schaduw, en de draagkracht van de constructie. Als het dak schaduw heeft van bijvoorbeeld bomen of gebouwen, kan dit de opbrengst van de zonnepanelen negatief beïnvloeden. Daarnaast moeten de dakconstructie en dakbedekking voldoende stevig zijn om het gewicht van de panelen te dragen. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om de geschiktheid van een dak voor zonnepanelen te beoordelen.

True story: Een vriend van mij wilde zonnepanelen op zijn dak installeren, maar zijn dak had veel schaduw van omliggende bomen. Hij consulteerde een professionele installateur die adviseerde om de bomen te snoeien voor een optimale opbrengst. Na het snoeien van de bomen werden de panelen geïnstalleerd en geniet mijn vriend nu van zonne-energie zonder last te hebben van schaduwproblemen. Het benadrukt het belang van het raadplegen van een professional bij het evalueren van de geschiktheid van een dak voor zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillende soorten zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder monokristallijn, polykristallijn, amorf, dunne film en CIGS zonnepanelen. Monokristallijn panelen zijn het meest voorkomend en gemaakt van silicium. Polykristallijn panelen zijn goedkoper maar minder efficiënt.

Wat zijn de voordelen van geïntegreerde zonnepaneelsystemen?

Geïntegreerde zonnepaneelsystemen zijn onopvallend en esthetisch. Ze worden naadloos geïntegreerd in het dak en passen goed bij moderne architectuur.

Wat zijn de verschillende typen zonnepaneel systemen?

Er zijn drie typen zonnepaneel systemen: serieel systeem met string inverter, parallel systeem met optimizers, en systeem met micro-omvormers. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Hoe lang is de garantie op zonnepanelen?

De duur van de garantie op zonnepanelen kan variëren, maar de meeste fabrikanten bieden garanties van 10 tot 25 jaar.

Zijn zonnepanelen geschikt voor een schuin dak?

Ja, zonnepanelen zijn geschikt voor zowel schuine als platte daken. De installatie kan worden aangepast aan de dakstructuur en de optimale oriëntatie van de panelen.

Wat zijn bifacial zonnepanelen en wat zijn de voordelen?

Bifacial zonnepanelen zijn panelen die aan beide zijden licht kunnen omzetten in energie. Ze kunnen zowel een glazen als transparante film achterkant hebben en genereren extra energie. Ze zijn duurder dan gewone glas-glas panelen.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.