Monokristallijn Vs. Polykristallijne Zonnepanelen: Welke is het beste?

De keuze tussen monokristallijn en polykristallijne zonnepanelen speelt een essentiële rol bij het plannen van een zonne-energiesysteem voor uw huis of bedrijf. Deze beslissing beïnvloedt niet alleen de efficiëntie en esthetiek van uw systeem, maar ook de langetermijnkosten en -opbrengst. In dit uitgebreide artikel verdiepen we ons in de kenmerken van monokristallijne versus polykristallijne zonnepanelen, waarbij we kijken naar hun kosten, esthetische verschillen, energie-efficiëntie, en meer, om u te helpen een geïnformeerde keuze te maken voor uw zonne-energieproject.

Belangrijkste inzichten
 • De keuze tussen monokristallijn en polykristallijne zonnepanelen is cruciaal voor zonne-energiesystemen.
 • Het artikel behandelt de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee typen panelen, met inbegrip van kosten, esthetiek, en efficiëntie.
 • Begrip van deze factoren helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze voor een duurzame en kosteneffectieve zonne-installatie.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat zijn Monokristallijne en Polykristallijne Zonnepanelen?

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn de twee meest voorkomende types van zonne-energiereceptoren. Beide werken met fotovoltaïsche cellen gemaakt van silicium – hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in chips voor elektronische gadgets. Het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnecellen is de configuratie van het silicium:

 • Monokristallijne zonnepanelen: Elke PV zonnecel is gemaakt van een enkel siliciumkristal. Deze worden ook wel “mono-zonnepanelen” genoemd.
 • Polykristallijne zonnepanelen: Elke PV-cel is gemaakt van meerdere siliciumkristalfragmenten die tijdens de fabricage aan elkaar zijn gesmolten. Je ziet ze ook wel “multikristallijne panelen” of “poly panelen” genoemd worden.

Beide soorten zonnepanelen hebben hetzelfde doel: zonlicht omzetten in elektriciteit. De kristallijne siliciumstructuur van individuele zonnecellen beïnvloedt echter hun prestaties en uiterlijk. In feite kunt u het type paneel herkennen aan de vorm en kleur van de zonnecellen.

monokristallijne vs. polykristallijne

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen worden gekenmerkt door hun zwarte PV-cellen met afgeronde randen. Ze hebben een hoger omzettingsrendement dan polykristallijne panelen, wat betekent dat ze meer kilowattuur aan elektriciteit produceren. Als u een zonnepanelensysteem wilt installeren maar uw ruimte beperkt is, zullen monokristallijne panelen meer opleveren per vierkante meter.

Hoewel dit de meest efficiënte zonnepanelen zijn, zijn ze ook het duurst, omdat het productieproces van monokristallijne siliciumcellen complexer is.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen hebben blauwgekleurde PV-cellen met rechte randen. Ze hebben een lager rendement in vergelijking met monokristallijne cellen, wat betekent dat u meer panelen nodig hebt om hetzelfde vermogen te bereiken. Polykristallijne panelen hebben echter ook een lagere prijs, omdat hun fabricageproces eenvoudiger is.

Polykristallijne panelen zijn zeer duurzaam, maar ze hebben de neiging iets minder lang mee te gaan dan monokristallijne panelen. Ze hebben ook meer last van hoge temperaturen, waardoor ze op de warmste dagen minder productief zijn.

Monokristallijn Vs. Polykristallijne Zonnepanelen: Belangrijkste verschillen

Nu u de basisprincipes van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen kent, kunnen we bespreken hoe elk type zonnepaneeltechnologie presteert. De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen:

FactorMonokristallijne ZonnepanelenPolykristallijne Zonnepanelen
Silicium RangschikkingEén zuiver siliciumkristalVeel samengesmolten siliciumfragmenten
KostenDuurderMinder duur
UiterlijkPanelen met zwarte tintPanelen met blauwe tint
RendementEfficiënterMinder efficiënt
Levensduur25-40 jaar20-35 jaar
TemperatuurcoëfficiëntLagere temperatuurcoëfficiënt,
waardoor ze efficiënter zijn in warmte
Hogere temperatuurcoëfficiënt,
waardoor ze minder efficiënt zijn in warmte

Kosten zonnepaneel

De siliciumstructuur van elk zonnepaneel is de belangrijkste factor die de kosten bepaalt. Om polykristallijne panelen te produceren, moeten fabrikanten gesmolten silicium in vierkante mallen gieten en vervolgens de resulterende wafers in afzonderlijke cellen snijden. Om daarentegen monokristallijne zonnecellen te produceren, moet het stollen van silicium zeer zorgvuldig worden gecontroleerd. Door dit complexere fabricageproces zijn monopanelen duurder.

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden over de kosten van zonnepanelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen hebben een hogere kostprijs wanneer men enkel de panelen vergelijkt.
 • De kosten van omvormers, bedrading, elektrische beveiligingen, rekken en arbeid zijn hetzelfde voor beide soorten zonnepanelen.
 • Omdat monokristallijne panelen efficiënter zijn, kunt u een beter rendement op uw investering krijgen.
 • Huiseigenaren komen in aanmerking voor de federale belastingvermindering voor zonne-energie, ongeacht of ze voor mono- of poly-panelen kiezen.

Rendement en temperatuurcoëfficiënt

Zoals hierboven vermeld, hebben monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement. Dit betekent echter niet dat polykristallijne zonnepanelen inferieure producten zijn – u kunt zonnepanelen van hoge kwaliteit van beide types vinden. Hier zijn nog een paar feiten over rendement:

Wanneer een zonnepaneel een hoger rendement heeft, zet het een groter percentage van het zonlicht om in elektriciteit.

Vanaf 2021 hebben polykristallijne panelen een typische efficiëntie van minder dan 20%, terwijl de beste monokristallijne panelen in de buurt van 23% komen.

U hebt meer polykristallijne panelen nodig om een bepaalde kilowattuuropbrengst per maand te bereiken, aangezien hun efficiëntie lager is.

Alle zonnepanelen hebben tijdelijk minder rendement als de temperatuur stijgt, maar monokristallijne zonnecellen hebben minder last van de warmte.

De temperatuurcoëfficiënt geeft aan in welke mate zonnepanelen worden beïnvloed door de temperatuur. Alle zonnepanelen worden in de fabriek getest onder dezelfde standaard testcondities (STC) om een eerlijke vergelijking te garanderen.

In het algemeen hebben polykristallijne zonnepanelen een hogere temperatuurcoëfficiënt, wat betekent dat ze meer productiviteit verliezen wanneer ze opwarmen. Naarmate de technologie verbetert, zijn er nu echter zonnepanelen van beide types met even lage temperatuurcoëfficiënten.

De efficiëntie van zonnepanelen is geen kritieke factor wanneer u over voldoende ruimte beschikt. Aangezien polykristallijne panelen een lagere prijs hebben, is het geen probleem om er meer te installeren om het lagere rendement te compenseren. Wanneer u echter weinig ruimte hebt, is het installeren van meer panelen geen optie, dus zullen monokristallijne panelen de elektriciteitsproductie op de beschikbare ruimte maximaliseren.

Uiterlijk en levensduur

Het uiterlijk van zonnecellen is ook een gevolg van hun siliciumstructuur, aangezien die bepaalt hoe ze reageren met zonlicht en hoe ze worden waargenomen door het menselijk gezichtsvermogen. De monokristallijne cellen hebben door hun monokristalstructuur een zwarte kleur, terwijl polykristallijne cellen blauw zijn.

Beide soorten zonnepanelen hebben een lange levensduur, terwijl hun terugverdientijd in veel gevallen minder dan vijf jaar is. Zonnefabrikanten bieden normaal gesproken een garantie van 25 jaar op de productie van stroom, maar sommige merken komen nu met 30 jaar garantiedekking.

Zijn monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen het meest geschikt voor u?

Elk type zonnepaneel heeft voor- en nadelen, en u kunt met beide een uitstekend rendement op uw investering behalen. Maar om uw keuze te vergemakkelijken, kunt u de volgende factoren in overweging nemen bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor uw huis:

Wilt u zonnepanelen van een specifieke kleur?

Houd in gedachten dat monokristallijne panelen zwart zijn, terwijl polykristallijne panelen blauw zijn. Als u de voorkeur geeft aan de een boven de ander, kunt u zonnepanelen kopen die bij uw smaak passen.

Hoeveel ruimte heeft u voor zonnepanelen?

De exacte afmetingen van zonnepanelen voor thuis zijn afhankelijk van het merk en de fabrikant. De gebruikelijke afmetingen zijn 65 inch bij 39 inch, wat neerkomt op 17,6 vierkante meter per paneel, maar monokristallijne panelen bieden meer watt per vierkante meter. Hier is een vereenvoudigd voorbeeld van hoe u meer kilowatt op een bepaalde oppervlakte kunt installeren door monokristallijne panelen te gebruiken:

 • Een polykristallijn paneel produceert 300 W, terwijl een monokristallijn paneel van dezelfde grootte 350 W produceert.
 • Als u ruimte heeft voor 20 van deze panelen, zult u 7 kW bereiken met de monokristallijne panelen, maar slechts 6 kW met de polykristallijne panelen.

Hoe zien uw budget en financieringsmogelijkheden eruit?

Polykristallijne zonnepanelen zijn betaalbaarder, maar monokristallijne panelen zijn productiever. Als u toegang hebt tot een zonnelening met gunstige rentevoeten, kunt u uw zonne-installatie financieren en de lening afbetalen met het geld dat u bespaart op de energierekeningen. In dat geval zijn de extra kosten van monokristallijne panelen geen probleem.

Zorg er ook voor dat u meerdere zonne-energie offertes vergelijkt. Monokristallijne zonnepanelen zijn afzonderlijk duurder, maar u moet ook rekening houden met andere systeemcomponenten en installatiekosten. Er kunnen gevallen zijn waarin een complete installatie met monokristallijne panelen eigenlijk goedkoper is, zelfs als een enkel paneel meer kost.

Andere soorten zonnepanelen

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn de meest voorkomende, maar ze zijn niet de enige beschikbare types. U vindt ook dunne-film zonnepanelen, die een heel ander productieproces hebben:

In plaats van kristallijne zonnecellen te gebruiken, gebruiken ze een fotovoltaïsch materiaal dat in dunne lagen wordt afgezet.

Er zijn veel subtypes dunne-film zonnepanelen op basis van hun PV-materiaal. De meest voorkomende zijn cadmiumtelluride (CdTe), koper gallium indium diselenide (CIGS) en amorf silicium.

Aangezien dunnefilmzonnepanelen niet in cellen zijn verdeeld, hebben zij een uniform oppervlak zonder verdelingen.

De meeste flexibele zonnepanelen maken gebruik van dunnefilmzonnecellen.
Het belangrijkste nadeel van dunne-film zonnepanelen is dat ze veel minder efficiënt zijn dan polykristallijne of monokristallijne panelen. Dit betekent dat u een groter oppervlak met dunne-film zonnepanelen moet bedekken om een bepaalde kilowattuurproductie te halen.

Veelgestelde vragen: Monokristallijn Vs. Polykristallijne Zonnepanelen

 

Welk type zonnepaneel is beter: monokristallijn of polykristallijn?

Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen hebben bepaalde voor- en nadelen, wat betekent dat de beste keuze voor u zal afhangen van uw specifieke project. Monokristallijne panelen zijn aan te raden wanneer de ruimte beperkt is en wanneer u bereid bent een grotere investering te doen om een toprendement te behalen. Polykristallijne zonnepanelen daarentegen zijn aan te raden wanneer u de aanloopkosten wilt beperken en ruimte geen beperking is.

Is monokristallijn duurder dan polykristallijn?

Als u de prijs van individuele zonnepanelen vergelijkt, zijn monokristallijne producten duurder. Wanneer u echter offertes voor complete zonnesystemen vergelijkt, zult u bij beide technologieën vergelijkbare kosten per kilowatt aantreffen. Dit komt omdat u door hun hoge efficiëntie minder monopanelen hoeft aan te schaffen.

Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen?

Polykristallijne zonnepanelen hebben blauwe cellen die uit meerdere siliciumkristallen bestaan, en ze zijn minder efficiënt maar betaalbaarder. Monokristallijne panelen hebben zwarte cellen van enkelvoudige kristallen, en ze bieden een hoger rendement tegen een hogere prijs.

Wat is het prijsverschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Het prijsverschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is afhankelijk van de exacte zonnepaneelmodellen die vergeleken worden. Over het algemeen is het prijsverschil echter vergelijkbaar met het verschil in efficiëntie – monokristallijne panelen zijn ongeveer 20% efficiënter, maar ze kosten ook ongeveer 20% meer.

Het is raadzaam om offertes voor complete zonne-energiesystemen te vergelijken, aangezien deze alle andere systeemcomponenten en hun installatiekosten omvatten.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.