Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Vraagt u zich af hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw woning? Deze uitgebreide gids helpt u te bepalen hoeveel zonnepanelen optimaal zijn op basis van uw jaarlijkse stroomverbruik, dakruimte en het vermogen van de panelen. Met onze eenvoudige formule en nuttige tips kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen over uw zonne-energiesysteem.

Belangrijkste inzichten
  • Berekening van Aantal Zonnepanelen: Het aantal benodigde zonnepanelen kan worden berekend met de formule (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door het vermogen van één paneel in Wattpiek (Wp).
  • Vermogen van Zonnepanelen: Zonnepanelen met een hoger vermogen leveren meer energie per vierkante meter. Gangbare piekvermogens liggen tussen 270 Wp en 300 Wp, maar kunnen oplopen tot 370 Wp.
  • Jaaropbrengst: De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in Wp.
  • Invloed van Dakoriëntatie en Hellingshoek: De opbrengst van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de richting en hellingshoek van het dak. Een ideale hellingshoek is 35 graden, maar oost-west-opstellingen kunnen ook lonend zijn.
  • Dakoppervlak en Schaduw: Het is belangrijk rekening te houden met het dakoppervlak en eventuele schaduw die de plaatsing van zonnepanelen kan beïnvloeden.
  • Gemiddeld Stroomverbruik per Huishouden: Het gemiddelde stroomverbruik varieert per huishoudgrootte en beïnvloedt het benodigde aantal zonnepanelen.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat heb je nodig?

Wanneer haal je financieel gezien de meeste opbrengst uit zonnepanelen? Het meest optimaal is – in ieder geval tot en met 2022 – als je precies genoeg zonnepanelen hebt om je totale jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn, heb je dus nodig:

  • Een inschatting van de opbrengst (het vermogen) van de aan te schaffen zonnepanelen.
  • Je eigen energierekening om te zien hoeveel stroom je per jaar verbruikt.
  • Afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Een goede installateur kan een aardig precieze opbrengstverwachting voor jouw dak bepalen, maar voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je de formule:

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Voorbeeld:

  • Je stroomverbruik is 4000 kWh per jaar.
  • Je leverancier heeft zonnepanelen van 290 Wp in de aanbieding.
  • Daarvan heb je er dan 4000 x 1,1 = 4400 gedeeld door 290 = 15,2 nodig.

Omdat de opbrengst van zonnepanelen per jaar kan verschillen, en in de loop der jaren langzaam iets achteruit gaat, zou je bijvoorbeeld voor 16 panelen kunnen kiezen als die op je dak passen.

Aantal zonnepanelen nodig

Gewenste jaarlijke opbrengts (kWh)Aantal zonnepanelen nodig
10004
20007
300011
400015
500018

Meer informatie over zonnepanelen kopen

Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het maximale piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt onder standaard laboratoriumcondities (zogenaamde STC-condities: optimale instraling, temperatuur van 25 graden).

Om de jaarlijkse opbrengst te berekenen is het piekvermogen nodig. Ook is het piekvermogen nodig om te bepalen wat de capaciteit van de omvormer moet zijn voor een bepaald aantal zonnepanelen. Het is verstandig om de capaciteit van de omvormer iets lager te kiezen dan de capaciteit van het zonnesysteem.

Aan deze kleinere omvormer heb je dan genoeg en deze kan meer efficient werken. Het verlies van het net niet kunnen halen van het maximale (STC-)vermogen is heel erg klein, omdat die situatie in Nederland nauwelijks voorkomt.

Tegenwoordig zijn er panelen van standaard formaat (6 bij 10 zonnecellen, paneelformaat 1 meter bij ongeveer 1,65 meter) met piekvermogens tot ongeveer 370 Wp, maar tussen de 270 Wp en 300 Wp is gangbaar. Zonnepanelen met hogere vermogens zijn vaak duurder en enkel lonend als de dakruimte beperkt is. Panelen met extra hoge vermogens bieden meer opbrengst per vierkante meter, maar niet altijd per euro-investering.

Meer informatie over zonnepanelen met stekker

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Jaaropbrengst zonnepanelen berekenen

In Nederland hanteren we de volgende vuistregel om de jaaropbrengst van zonnepanelen te berekenen:

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in Wp wattpiek.

Voorbeeld: 20 panelen van 300 Wp wattpiek leveren dus zo’n 0,9 x 20 x 300 = 5400 kWh op.

Het verschil in opbrengst tussen extreem zonnige jaren, zoals bijvoorbeeld in 2018, en bovengemiddeld sombere jaren (sinds 2000 zijn deze niet meer voorgekomen!) kan wel 25% bedragen.

Als de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer op zuidoost of zuidwest liggen kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte jaaropbrengst afhalen.

Om het rendement van je zonnepanelen te verhogen lees: Zonnepanelen schoonmaken

Jaarlijkste stroomverbruik checken

In Nederland hanteren we de volgende vuistregel om de jaaropbrengst van zonnepanelen te berekenen:

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in Wp wattpiek.

Voorbeeld: 20 panelen van 300 Wp wattpiek leveren dus zo’n 0,9 x 20 x 300 = 5400 kWh op.

Het verschil in opbrengst tussen extreem zonnige jaren, zoals bijvoorbeeld in 2018, en bovengemiddeld sombere jaren (sinds 2000 zijn deze niet meer voorgekomen!) kan wel 25% bedragen.

Als de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer op zuidoost of zuidwest liggen kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte jaaropbrengst afhalen.

Aantal personen per huishoudenGemiddeld gebruik per jaar kWh
11925
23005
33605
44155
54375
64385

Dakoppervlak

Pas op met simpelweg berekenen van je dakoppervlak om het mogelijke aantal zonnepanelen te bepalen. Als delen van het dak (soms) in de schaduw liggen kan het slimmer zijn om daar geen panelen te leggen. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om bij een deels beschaduwd dak de opbrengst te optimaliseren.

Puur vanuit financieel oogpunt was het altijd verstandig om niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig zijn om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken, zodat je zoveel mogelijk kunt salderen. Maar de salderingsregeling wordt vanaf 2023 waarschijnlijk langzaam afgebouwd. Later panelen bijplaatsen brengt meer installatiekosten met zich mee dan in een keer meer panelen plaatsen.

De hellingshoek van je dak

De meest ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek wekken je panelen de meeste stroom op. Als je een hellingshoek van 20 of 50 graden hebt, wekken de zonnepanelen ongeveer 10% minder stroom op.

De richting van je dak

Zonnepanelen op een dak op het zuiden wekken de meeste stroom op. Als je een dak op het westen of oosten hebt, wekken je zonnepanelen ongeveer 20% minder stroom op. Voor het zuidwesten en zuidoosten geldt ongeveer 10% minder stroom.

Zonnepanelen oost-west

Ook zijn zonnepanelen die gericht zijn op het westen en oosten lonend. Niet voor niets worden veel grootschalige zonneparken al in een zogenaamde ‘oost-west-opstelling’ geplaatst, waarbij de helft van de panelen op het westen en de andere helft op het oosten gericht is. Hierdoor wordt de opbrengst van het zonnesysteem gelijkmatiger over de dag verspreid. De zon komt op in het oosten, en staat het hoogst in het zuiden en gaat onder in het westen.

Hierdoor belasten de zonnepanelen het elektriciteitsnet minder. In de toekomst kan bij dynamische energietarieven de stroom die je in de ochtend of in de avond teruglevert meer waard zijn dan stroom die je in de middag aan het net levert.

Ook ben je midden op de dag misschien minder vaak thuis, en stroom vooral gebruiken op het moment van opwekken zal ook steeds gunstiger worden.

Lees ook: Zonnepanelen wandmontage

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.