Zonnepaneel installatie

Bij de ‘zonnepaneel installatie’ zijn verschillende cruciale factoren van belang, waaronder het bepalen van de ideale locatie voor de zonnepanelen en het berekenen van het aantal panelen dat past binnen de beschikbare ruimte. Ook de aansluiting en locatie van de omvormer spelen een sleutelrol. Een PV-systeem bestaat uit meer dan alleen zonnepanelen: de opgewekte stroom moet aangepast worden voor netgebruik en de montage van de panelen moet zorgvuldig gebeuren. Deze pagina biedt een complete gids voor de installatie van zonnepanelen in 2023, inclusief een overzicht van de te verwachten uitgaven.

Belangrijkste inzichten
  • Essentiële aspecten van zonnepaneel installatie omvatten locatiebepaling en capaciteitsplanning van de panelen.
  • De aansluiting en positie van de omvormer zijn belangrijke onderdelen van het installatieproces.
  • Een compleet PV-systeem bestaat uit meer dan enkel de zonnepanelen; de omzetting van stroom voor het net en de montage zijn ook belangrijk.
  • De gids biedt inzicht in de financiële aspecten en stappen die nodig zijn voor een succesvolle zonnepaneel installatie.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Onderdelen van een PV-systeem

Een fotovoltaïsch systeem bestaat uit meer dan zonnepanelen. Opgewekte stroom moet geschikt worden gemaakt voor het net en de zonnepanelen moeten gemonteerd worden, houd hier rekening mee! Voor de installatie van zonnepanelen kunt u met de volgende uitgaven rekening houden.

  • Zonnepanelen: De zonnepanelen wekken de energie op.
  • Omvormer: De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom klaar voor het net.
  • Meetstation: Het meetstation meet het huidige vermogen van de zonnepanelen en laat zien of alles goed functioneert.
  • Montagebrackets: Zorgen ervoor dat de zonnepanelen aan uw dak bevestigd kunnen worden.
  • Console: De Console is enkel nodig wanneer u de panelen op een plat dak plaatst. Deze holle bakken zorgen voor een betere hellingshoek van de zonnepanelen.

Lees ook: Zonnepanelen huren of zonnepanelen kopen?

Vereisten voor het plaatsen van zonnepanelen

Voordat er over gegaan kan worden tot het installeren van de zonnepanelen inventariseert de monteur (of jijzelf wanneer je zelf de zonnepanelen gaat plaatsen) hoeveel zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, er op je dak passen. Dit bepaalt uiteindelijk hoeveel energie je thuis opwekt. Om het aantal zonnepanelen voor het zonnepanelen plaatsen vast te stellen spelen er enkele factoren een belangrijke rol. Wij sommen ze voor je op.

  • De grootte van jouw dak en de panelen
  • De oriëntatie van jouw dak: is de richting geschikt om zonne-energie op te wekken?
  • De hoek van het dak: is het een steil dak, plat dak, schuin dak of een combinatie?
  • Eventuele obstakels, zoals een schoorsteen, dakraam of dakkapel;
  • Vrij te houden afstand vanaf de dakranden (minstens 20 cm).

zonnepanelen installeren vereisten

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen die op het zuiden liggen leveren de hoogste opbrengst op. Het kan soms zijn dat een andere kant van het dak beter is om een zo hoog mogelijk rendement uit je dak te halen. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het legplan van de zonnepanelen.

  • Zonnepanelen mogen niet te dicht bij de rand liggen, dit kan problemen opleveren bij storm.
  • Schaduw van bomen of gebouwen kunnen op de panelen vallen, houd hier rekening mee.
  • Als er meerdere soorten dakvlakken geschikt zijn, kun je meerdere panelen kwijt. Let wel: in dat geval zijn vaak ook meerdere omvormers of meerdere ‘strings’ per omvormer nodig.
  • Obstakels zoals bijvoorbeeld een schoorsteen kunnen in de weg staan, of schaduw veroorzaken. Dat is geen direct probleem, maar dan moet je misschien voor micro-omvormers of power optimizers kiezen.
  • De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.

Oost-west opstelling

Bij een plat dak passen er meer zonnepanelen op het dak als ze minder schuin liggen. Gebeurt dit niet dan geeft de voorste rij schaduw op de rij erachter. Dit reduceert de opbrengst. Dit kan een reden zijn om de panelen oost-west te leggen in plaats van op het zuiden. In het geval van de oost-west opstelling kunnen er twee rijen tegen elkaar aangelegd worden.

Met deze opstelling genereer je meer opbrengst in de ochtend en avond dan met zonnepanelen die op het zuiden zijn gelegd. Een ander voordeel van het plaatsen van zonnepanelen in de oost-west opstelling is dat de opbrengst meer over de dag verspreid wordt. Dit resulteert er in dat je meer direct eigen stroom kunt gebruiken. Dit belast het stroomnet minder. Als de salderingsregeling afgebouwd wordt is dit een voordeel voor de kosten.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren is niet voor iedereen weggelegd. Gaat u het zelf doen, denk dan altijd aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten! Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

  1. Gaat u zonnepanelen plaatsen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van het montage-unit.
  2. Leg bekabeling niet in het open; de bekabeling gaat zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
  3. Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in uw dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
  4. Probeer de zonnepanelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
  5. Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
  6. Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. De omvormer kan warm worden.
  7. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
  8. Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn.

Plaatsing omvormer, bekabeling en meterkast

Ook een omvormer presteert slechter als hij te warm wordt. Zorg er dus voor dat de omvormer op een goed geventileerde plaats hangt, zodat hij de warmte goed kwijt kan. Probeer dus niet de omvormer in een kleine afgesloten meterkast weg te stoppen.

Voor de bekabeling van panelen naar omvormer, en van omvormer naar meterkast, zijn vaak meerdere opties mogelijk. In het algemeen geldt: hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en hoe goedkoper de installatie. De installateur moet er ook op letten geen zogenaamde ‘inductielussen’ te vormen met de bekabeling op het dak.

Het is onverstandig om op dikte en lengte van de bekabeling te besparen. Installatiekosten heb je maar 1 keer, en van een goed geïnstalleerd systeem heb je decennialang plezier. De vereiste dikte van de stroomkabels is afhankelijk van het vermogen van je systeem, en dus van het aantal panelen. De installateur zal dit berekenen. Besparing op je zonnepanelen is nooit een verstandig idee.

Ook moet de elektricien waarschijnlijk een aparte groep installeren in de meterkast, om de kabel van de omvormer op aan te sluiten. Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk.

LEES OOK: Zonnepaneel wandmontage

zonnepaneel installatie

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.