Zonnepanelen schoonmaken (2024)

Vaak wordt gedacht dat ‘Zonnepanelen schoonmaken’ een complexe taak is, maar in werkelijkheid is het verrassend eenvoudig en meestal niet vaak nodig. Stevige regenbuien zorgen vaak al voor een natuurlijke reiniging. Mocht u toch besluiten zelf uw zonnepanelen te reinigen, dan is dit gemakkelijk te doen met lauw water en een spons. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie en handige tips voor het veilig en effectief schoonmaken van uw zonnepanelen.

Belangrijkste inzichten
  • Zonnepanelen hebben vaak geen intensieve reiniging nodig en kunnen eenvoudig zelf worden schoongemaakt.
  • Regen kan vaak al voldoende zijn om zonnepanelen schoon te houden.
  • De pagina biedt nuttige tips voor het veilig en effectief schoonmaken van zonnepanelen.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Moet u zonnepanelen reinigen om een optimaal rendement te behouden of is af en toe een regenbui voldoende?

De waarheid is dat dit ervan afhangt. In sommige gevallen kan een flinke regenbui of sneeuw het meeste stof doen opwaaien, maar in bepaalde omstandigheden kan het meer kwaad dan goed doen. Zowel in een droog klimaat als in een vochtiger klimaat zijn omgevingsfactoren, verschillende soorten stof, en locatie- en installatie factoren van invloed:

  • Hoeveel stof zich na verloop van tijd op gebouwen verzamelt.
  • Hoe groot de invloed van stofafzetting op de energieproductie van zonnepanelen zal zijn.
  • Of regenval het stof voldoende wegspoelt om de panelen weer minstens 95 procent van hun topprestaties te laten leveren.
  • Helpt regen bij het schoonmaken van uw zonnepanelen?

Lees ook: Zonnepanelen met stekker

Helpt regen of schaadt het? Hoeveel?

In een studie uitgevoerd in Spanje maten onderzoekers een gemiddelde prestatievermindering van slechts 4,4 procent na een jaar van stofophoping. De meeste eigenaars van zonnepanelen kunnen daar waarschijnlijk wel mee leven. Maar het onderzoek toonde ook aan dat in “lange perioden zonder regen de dagelijkse energieverliezen kunnen oplopen tot meer dan 20%. “1 Dus in een droog klimaat waar stofophoping het hoofdprobleem is, blijft het probleem vrij eenvoudig: een gebrek aan regen resulteert in stofophoping die progressief erger kan worden naarmate de droge periode langer duurt.

Intussen kan normale regenval het stof wegspoelen en ervoor zorgen dat de zonnepanelen op ongeveer 95% van hun maximale capaciteit blijven produceren. Die conclusie zou kunnen doen veronderstellen dat zonnepanelen in klimaten met frequente regenval minder onderhoud nodig zouden hebben. Niet zo snel!

Meestal is er meer aan de hand dan alleen stof. Pollen, vogelpoep, bladeren, as en een wazige film die zich kan vormen wanneer smog of rook zwaar in de atmosfeer hangen, kunnen allemaal samen een laagje oppervlaktevuil vormen, dat al dan niet kan wegspoelen in de regen. Hier is een rapport van Renewable and Sustainable Energy Reviews2 dat dieper ingaat op de vele complexe variabelen die hierbij een rol spelen. Het onderzoek concludeert dat het een goede beslissing is om de zonnepanelen door de regen te laten reinigen, als en alleen als je op de juiste plaats woont, zoals:

  • Een plaats waar stof het grootste deel uitmaakt van de aanslag die zich op zonnepanelen vormt.
  • Een plaats waar de samenstelling van het stof zodanig is dat regen het effectief wegspoelt.
  • Een plaats waar het met de juiste frequentie regent om te voorkomen dat de stofafzetting de energieproductie van zonnepanelen aantast.

Denk er eens over na: als regen echt een effectieve methode was om schoon te maken, waarom is de wasstraat dan ieders eerste stop als een regenbui voorbij is? Met de verkeerde combinatie van verontreinigende stoffen, maakt een beetje regen misschien niets schoon. Het zou gewoon het basisingrediënt kunnen worden dat een verzameling verontreinigende stoffen samenvoegt tot een soort smurrie.

Een voorbeeld: het verhaal van een gezin dat woont in een gematigd regenwoud waar het klimaat stof volledig uitsluit als probleem. Drie jaar nadat ze hun zonnepanelen hadden geïnstalleerd, merkten ze een prestatiedaling van 10 procent. Toen ze de plaatselijke installateurs belden om te vragen naar schoonmaakdiensten, kregen ze een ingeblikt antwoord over hoe de regenfrequentie in hun gebied zou moeten voorkomen dat er een significante ophoping zou ontstaan. Maar toen een glazenwasser die ze uiteindelijk inhuurden de zonnepanelen ging schoonmaken, vond hij een kleverige bruine waas die er volgens hem in de regen waarschijnlijk niet af zou spoelen. Toen de panelen eenmaal waren gereinigd, beweerde de huiseigenaar dat de productiviteit weer met 20 procent was gestegen, waardoor de oorspronkelijke productie met 10 procent was overschreden!

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen schoonmaken, heeft het zin?

Zonnepanelen schoonmaken, is het de moeite waard?

Als regen alleen niet helpt, hoe kunt u dan bepalen of zonnepanelen schoonmaken de moeite waard is?

Als u al een tijd zonnepanelen hebt – een jaar of langer – heeft u waarschijnlijk gemerkt dat de energieproductie van maand tot maand varieert door de weersveranderingen en de veranderende stand van de zon in de loop van de seizoenen bijvoorbeeld het begin van de lente.

Met een beetje ervaring in het monitoren van uw zonnepanelen zult u leren hoeveel schommelingen u in de loop van een jaar kunt verwachten. Als u een verminderde opbrengst bemerkt in een periode waarin de weer patronen lijken overeen te komen met wat u gewend bent, zult u vast gelijk denken aan de zonnepanelen schoonmaken, en ja de vuile panelen kunnen de belangrijkste factor zijn. Als of wanneer dat gebeurt, overweeg dan deze vragen:

  1. Liggen uw panelen vrij plat – tussen nul en vijf graden? Zo ja, dan is het mogelijk dat ze meer vervuild zijn dan andere zonnepanelen.
  2. Woont u benedenwinds van een snelweg, luchthaven of landbouwgrond? Zo ja, dan kan de lucht in uw omgeving grote hoeveelheden stof met zich meedragen.
  3. Valt er zo weinig regen dat er zich veel stof kan ophopen? Zo ja, dan moeten uw panelen op zijn minst met water worden besproeid.
  4. Woont u in een gebied dat gevoelig is voor vervuiling door industriële smog of rook van bosbranden? Dan is het mogelijk dat er een wazige film op het oppervlak van uw zonnepanelen komt die er niet afspoelt.
  5. Is uw huis omgeven door hoge bomen? Dan kan er een ophoping van gevallen bladeren en/of vogelpoep op uw zonnepanelen ontstaan.
  6. Hebt u net een seizoen met veel pollen achter de rug? Zo ja, dan kan er een kleverig residu achterblijven dat regen verhindert om vuil en stof weg te spoelen.
  7. Is uw plaatselijke klimaat vochtig genoeg om mos rond uw huis te laten groeien? Als dat zo is, kunt u er dan niet van uitgaan dat de regen uw zonnepanelen schoon houdt? Regen kan het probleem zijn.

In het ideale geval wilt u uw zonnepanelen zo reinigen dat de balans tussen kosten, moeite en de potentiële efficiëntieverbeteringen in uw voordeel uitvalt. Als het duidelijk lijkt dat uw zonnepanelen op de een of andere manier moeten worden gereinigd, is de volgende stap te bepalen wat de beste manier is. Overweeg op dat moment de volgende lijst met vragen, gebaseerd op uw observaties.

  1. Lijkt de ophoping vooral stof te zijn of zijn er meer kleverige stoffen zoals vogelpoep, pollen, en rook in de mix?
  2. Is het mogelijk om de panelen met een tuinslang van de grond af te spuiten of heeft u een ladder nodig?
  3. Is er een veilige manier – al dan niet met een ladder – om op uw dak te klimmen indien nodig?
  4. Zijn uw panelen ver genoeg van de dakranden gemonteerd zodat u zich kunt verplaatsen en positioneren om veilig bij elk paneel te kunnen?
  5. Zijn de dakbedekkingsmaterialen en de dakhelling veilig om op te werken? Of is het te hoog, te steil, te kwetsbaar en/of te glad?

Lees ook: Zonnepanelen huren

Het schoonmaken van zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken tips!

Het schoonmaken van zonnepanelen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Als het mogelijk is, is afspuiten vanaf de grond het gemakkelijkst en het beste. Maar hoe plakkeriger de aanslag, des te waarschijnlijker is het dat u schoonmaakgereedschap en -benodigdheden nodig hebt om uw panelen van dichtbij schoon te vegen.

VOOR EEN MINIMALE OPPERVLAKTEVERVUILING DIE VOORAL UIT STOF BESTAAT, KUNT U PROBEREN UW ZONNEPANELEN VANAF DE GROND AF TE SPUITEN.

Als uw zonnepanelen niet goed lijken te presteren, uw dak niet te hoog is en u op basis van de omgevingsfactoren tot de conclusie komt dat een eenvoudige opeenhoping van stof waarschijnlijk het probleem is, probeer uw panelen dan eerst vanaf de grond af te spuiten. Dat is de veiligste, eenvoudigste en goedkoopste oplossing, en dus de oplossing met het hoogste rendement.

Als uw dak laag genoeg is om vanaf de grond te besproeien, maar hoog genoeg om een hogedrukreiniger of een sproeikop nodig te hebben om de druk van de slang te concentreren, zorg er dan voor dat u uw zonnepanelen niet rechtstreeks besproeit met harde, hogedruk waterstoten. Als u met hoge druk op het vuile oppervlak slaat, kunnen er krassen ontstaan. En krassen werpen kleine schaduwen op de fotovoltaïsche cellen onder de geharde glaslaag, waardoor de energieopbrengst van uw zonnepanelen permanent wordt verminderd.

Voor zwaardere vervuiling kunt u zachte schrobbers, een mild sopje en een wisser gebruiken om uw zonnepanelen te wassen.

Reinigingsmiddelen die u nodig heeft voor het schoonmaken van zonnepanelen:

  1. Een zachte borstel en een zuigmond die lang genoeg zijn om overal te komen waar u aan het werk bent.*
  2. Een waterslang die lang genoeg is om uw panelen te bereiken.
  3. Een emmer gevuld met water en een beetje milde zeep.**

*Proftip: Als u niet voldoende gereedschap bij de hand hebt, kunt u goedkoop alles-in-één glazenwassersgereedschap vinden met aan de ene kant een zachte schrobber om het glas voorzichtig schoon te maken en aan de andere kant een wisser, gemonteerd op een uitschuifbare stok, zoals deze.

**Proftip: U kunt speciale, biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen voor zonnepanelen vinden, zoals deze, verpakt in een mengspuit voor eenmalig gebruik.

Reinigingsproces:

  1. Vul uw emmer met schoon water en voeg een kleine hoeveelheid zeep toe.
  2. Spoel de zonnepanelen af met schoon water om los vuil te verwijderen.
  3. Gebruik een zachte scrubber en zeepwater uit de emmer of mengspuit om het oppervlak van de panelen voorzichtig te wassen.Spoel de zonnepanelen een tweede keer af met schoon water uit
  4. de tuinslang.
  5. Veeg de panelen droog.
  6. Volg hetzelfde proces, verander van positie indien nodig, tot alle panelen schoon zijn.***

***Pro tip: Voorkom aanraking met de zijkanten of onderkant. Vermijd ook contact met bedradingsbundels en/of kabels.

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen midden op de dag heet worden, dus het is het beste om de reinigingstijd te plannen bij zonsopgang of zonsondergang of op bewolkte dagen wanneer het oppervlak relatief koel is. Als u uw panelen met zeepwater afveegt terwijl ze warm zijn, verdampt het water onmiddellijk en vormt zich een film die u met extra reinigingsstappen moet verwijderen.

Professionele zonnereinigers

Soms is het goedkoper, veiliger en eenvoudiger om professionele schoonmakers in te schakelen voor het schoonmaken van de zonnepanelen.

Misschien heeft u de variabelen overwogen, de middelen geïnventariseerd die u tot uw beschikking heeft en geconcludeerd dat u uw zonnepanelen niet zelf kunt reinigen. Bijvoorbeeld, misschien heeft u zich gerealiseerd:

  • Uw dak is te hoog, te steil, of te glad om op te lopen.
  • U hebt geen ladder of adequaat schoonmaakgereedschap en het idee om een heleboel spullen te kopen en op te slaan die u misschien maar één keer per jaar gebruikt, heeft geen zin.
  • U hebt lichamelijke beperkingen waardoor het beklimmen van ladders en het klauteren op daken een hachelijke onderneming is.
  • U wilt gewoon niet degene zijn die al dat werk doet.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.