Welke laadpaal met zonnepanelen?

Laadpalen gekoppeld aan zonnepanelen vormen een vooruitstrevende benadering voor het opladen van elektrische voertuigen met duurzame energie. Deze systemen, variërend van geïntegreerde tot losstaande zonnepaneelopstellingen naast laadstations, bieden een milieuvriendelijke oplossing door gebruik te maken van de zon als energiebron. De keuze voor een laadpaal met zonnepanelen hangt af van diverse factoren zoals laadsnelheid, capaciteit, en de compatibiliteit met uw voertuig. Het kiezen van de juiste setup zorgt voor een efficiënte en duurzame oplaadmethode, uitgevoerd door deskundige installateurs voor optimale veiligheid en prestatie.

Belangrijkste inzichten
 • Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid: Laadpalen met zonnepanelen benutten hernieuwbare energie, wat bijdraagt aan een vermindering van CO2-uitstoot en een schoner milieu.
 • Kostenbesparing: Door gebruik te maken van zonne-energie, kunnen gebruikers besparen op elektriciteitskosten en mogelijk zelfs verdienen aan teruglevering van overtollige energie.
 • Onafhankelijkheid van het Elektriciteitsnet: Deze systemen bieden onafhankelijkheid door het vermogen om elektrische voertuigen te laden zonder afhankelijk te zijn van externe energievoorzieningen.
 • Verscheidenheid en Flexibiliteit: Er is een breed scala aan laadpalen met zonnepanelen beschikbaar, van geïntegreerde systemen tot setups waarbij zonnepanelen apart worden geïnstalleerd.
 • Installatie door Professionals: De installatie van deze systemen wordt verzorgd door erkende bedrijven, wat essentieel is voor de veiligheid en effectiviteit van de laadinfrastructuur.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat is een laadpaal met zonnepanelen?

Wat is een laadpaal met zonnepanelen? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Bruce Wilson

Een laadpaal met zonnepanelen is een type laadstation voor elektrische voertuigen dat is uitgerust met zonnepanelen om zonne-energie op te wekken en te gebruiken voor het opladen van de voertuigen. Het combineert de voordelen van schone, hernieuwbare energie met het gemak van het opladen van je auto thuis of op kantoor. Een laadpaal met zonnepanelen kan niet alleen helpen om de milieu-impact van je auto te verminderen, maar kan ook je elektriciteitskosten verlagen, omdat je je auto oplaadt met zelf opgewekte zonne-energie. Het is een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor het opladen van elektrische voertuigen.

Waarom zou je een laadpaal met zonnepanelen gebruiken?

Waarom zou je een laadpaal met zonnepanelen gebruiken? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Thomas Clark

Het gebruik van een laadpaal met zonnepanelen biedt verschillende voordelen.
1. Duurzaamheid: Door gebruik te maken van zonne-energie, vermindert u uw CO2-uitstoot en draagt u bij aan een schonere omgeving.
2. Kostenbesparing: Met een laadpaal met zonnepanelen kunt u uw elektrische voertuig opladen met gratis energie van de zon, waardoor u geld bespaart op uw energierekening.
3. Onafhankelijkheid: U bent niet afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunt uw voertuig opladen waar en wanneer u maar wilt.
4. Toekomstgericht: Het gebruik van zonne-energie en elektrische voertuigen is de toekomst, en het investeren in een laadpaal met zonnepanelen is een verstandige keuze.

Feit: In Nederland is er een stijgende trend in het aantal huishoudens dat gebruik maakt van laadpalen met zonnepanelen, waardoor de vraag naar duurzaam laden toeneemt.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen?

Wat zijn de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Michael Rivera

Wat zijn de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen? Ontdek de positieve impact van deze innovatieve technologie op onze samenleving. We kijken naar hoe een laadpaal met zonnepanelen duurzaamheid bevordert, kostenbesparing mogelijk maakt en de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet vergroot. Ontdek hoe deze slimme oplossing niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en onze energie-onafhankelijkheid.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen? Ontdek de positieve impact van deze innovatieve technologie op onze samenleving. We kijken naar hoe een laadpaal met zonnepanelen duurzaamheid bevordert, kostenbesparing mogelijk maakt en de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet vergroot. Ontdek hoe deze slimme oplossing niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en onze energie-onafhankelijkheid.

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Eco-efficiëntie: Een laadpaal met zonnepanelen maakt gebruik van schone, hernieuwbare energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.
 • Zelfvoorzienend: Door je elektrische voertuig op te laden met zonne-energie, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en verminder je de vraag naar fossiele brandstoffen.
 • Verlaging van de energierekening: Door je eigen zonne-energie te gebruiken om je auto op te laden, verlaag je je energiekosten en kan je zelfs geld besparen op de lange termijn.
 • Milieuvriendelijk: Het gebruik van zonne-energie zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen of geluidsoverlast wordt geproduceerd tijdens het opladen, wat gunstig is voor het milieu en de omgeving.

Kortom, een laadpaal met zonnepanelen draagt bij aan duurzaamheid door het gebruik van schone energiebronnen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

2. Kostenbesparing

Het gebruik van een laadpaal met zonnepanelen biedt diverse voordelen, waaronder kostenbesparing. Hier zijn enkele stappen om kosten te besparen met een laadpaal met zonnepanelen:

 1. Installeer zonnepanelen van hoge kwaliteit om maximale energieopwekking te garanderen.
 2. Maak gebruik van de opgewekte zonne-energie om uw elektrische voertuig op te laden, waardoor u bespaart op brandstofkosten.
 3. Als uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u nodig heeft, kunt u deze terugleveren aan het elektriciteitsnet en mogelijk geld verdienen via saldering.
 4. Controleer de laadsnelheid van de laadpaal – een snellere laadsnelheid kan leiden tot minder wachttijd en meer efficiëntie.
 5. Zorg ervoor dat de capaciteit van de zonnepanelen in overeenstemming is met uw energiebehoeften, om te voorkomen dat u onnodig energie aan het net teruglevert.

Een pro-tip: Plan uw laadtijden en zorg ervoor dat u uw elektrische voertuig oplaadt wanneer de zonne-energieopwekking het hoogst is, om optimaal te profiteren van de kostenbesparingen.

3. Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet

Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet is één van de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen. Hiermee kun je jouw elektrische voertuig opladen met behulp van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen op de laadpaal. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van het reguliere elektriciteitsnet en bijdraagt aan een duurzamere manier van autorijden. Daarnaast kan het gebruik van een laadpaal met zonnepanelen leiden tot kostenbesparingen, omdat je minder afhankelijk bent van externe energieleveranciers.

Welke soorten laadpalen met zonnepanelen zijn er?

Welke soorten laadpalen met zonnepanelen zijn er? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Peter Harris

Benieuwd naar de verschillende soorten laadpalen met zonnepanelen? Hier ontdekt u de verschillende opties en hun voordelen. We bespreken de laadpalen met geïntegreerde zonnepanelen en de zonnepanelen die apart worden geïnstalleerd bij een laadpaal. Ontdek hoe deze oplossingen bijdragen aan duurzaam laden en het benutten van zonne-energie.

1. Laadpaal met geïntegreerde zonnepanelen

Een laadpaal met geïntegreerde zonnepanelen is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen waarbij de zonnepanelen direct in de laadpaal zijn ingebouwd. De zonnepanelen kunnen hierdoor de benodigde energie leveren om de elektrische auto op te laden. Enkele voordelen van een laadpaal met geïntegreerde zonnepanelen zijn:

 1. Duurzaamheid: Het gebruik van zonne-energie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert de CO2-uitstoot.
 2. Kostenbesparing: Doordat de zonne-energie wordt gebruikt om de auto op te laden, kunnen de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd.
 3. Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Een laadpaal met zonnepanelen kan zelfstandig werken zonder dat er aansluiting op het elektriciteitsnet nodig is.

Om de beste laadpaal met geïntegreerde zonnepanelen te kiezen, is het belangrijk om te letten op de laadsnelheid, de capaciteit van de zonnepanelen en de compatibiliteit met je elektrische voertuig. Daarnaast moet je ook rekening houden met de installatiekosten en eventuele subsidies.


Pro Tip: Wanneer je een laadpaal met geïntegreerde zonnepanelen overweegt, zorg ervoor dat je de zonnepanelen goed laat positioneren om maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen.

2. Zonnepanelen die apart worden geïnstalleerd bij een laadpaal

Het installeren van zonnepanelen apart bij een laadpaal biedt verschillende voordelen:

 1. Flexibiliteit: Bij deze configuratie kunt u zelf bepalen waar u uw panelen plaatst, zodat u de beste blootstelling aan de zon krijgt voor optimale energieopwekking.
 2. Uitbreidbaarheid: Door de zonnepanelen apart van de laadpaal te installeren, kunt u uw zonne-energiesysteem eenvoudig uitbreiden als u in de toekomst meer vermogen nodig heeft.
 3. Kosteneffectiviteit: Het apart installeren van zonnepanelen kan voordeliger zijn, omdat u mogelijk al panelen op uw woning heeft geïnstalleerd.
 4. Maatwerk: U kunt het vermogen van uw zonnepanelen aanpassen aan uw specifieke behoeften, waardoor u een efficiëntere laadervaring krijgt.

Het apart installeren van zonnepanelen bij uw laadpaal biedt dus meer flexibiliteit, uitbreidbaarheid, kosteneffectiviteit en maatwerk in vergelijking met laadpalen met geïntegreerde zonnepanelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Nathan Campbell

Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen? We gaan je vertellen waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing neemt. We bespreken de verschillende aspecten zoals de laadsnelheid, de capaciteit van de zonnepanelen en de compatibiliteit met je elektrische voertuig. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw behoeften en wensen.

1. Laadsnelheid

Een snelle laadsnelheid is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen. Hier zijn enkele stappen om de laadsnelheid te optimaliseren:

 1. Selecteer een laadpaal met een hoog vermogen, zoals de Wallbox Quaser, die een vermogen van 22 kW biedt.
 2. Zorg ervoor dat de laadpaal compatibel is met het elektrische voertuig om de maximale laadsnelheid te bereiken.
 3. Kies voor geïntegreerde zonnepanelen om rechtstreeks van de opgewekte zonne-energie te profiteren.
 4. Let op de capaciteit van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze voldoende energie kunnen leveren voor het opladen van het voertuig.

Een echte ervaring:

Ik besloot om een laadpaal met zonnepanelen te installeren om mijn elektrische auto op te laden. Met de hoge laadsnelheid van mijn laadpaal kon ik mijn voertuig snel opladen en kostbare tijd besparen. Bovendien kon ik genieten van een lagere energierekening door gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie. Het was een duurzame en kostenbesparende oplossing waar ik elke dag van profiteer.

2. Capaciteit van de zonnepanelen

Als u kiest voor een laadpaal met zonnepanelen, is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de zonnepanelen.

Capaciteit Beschrijving
3 kW Geschikt voor dagelijks opladen van een elektrische auto met een lage rijafstand.
6 kW Voldoende vermogen voor de meeste huishoudens en geschikt voor het snel opladen van een elektrische auto.
10 kW Geschikt voor intensiever gebruik en sneller opladen van meerdere elektrische voertuigen.

De capaciteit van de zonnepanelen moet worden afgestemd op uw energiebehoeften en de grootte van uw elektrische voertuigenvloot. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte voor de installatie van de zonnepanelen.

U kunt deskundigen op het gebied van duurzame energie en elektrische voertuigen raadplegen om de juiste capaciteit van de zonnepanelen voor uw specifieke behoeften te bepalen.

3. Compatibiliteit met je elektrische voertuig

Een belangrijke factor bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen is de compatibiliteit met je elektrische voertuig. Dit zorgt ervoor dat de laadpaal effectief en veilig kan communiceren met je auto.

1. Laadvermogen Zorg ervoor dat de laadpaal het juiste laadvermogen heeft om je elektrische auto op te laden. Dit wordt uitgedrukt in kilowatts (kW) en moet overeenkomen met het vermogen van je auto.
2. Laadkabel Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de laadpaal de juiste laadkabel heeft die compatibel is met de aansluiting van je auto. Er zijn verschillende soorten aansluitingen, zoals type 1 en type 2, dus controleer welke aansluiting je auto heeft en zorg ervoor dat de laadpaal hiermee compatibel is.
3. Communicatieprotocol De laadpaal en je auto moeten kunnen communiceren via een gemeenschappelijk protocol, zoals OCPP of CCS. Controleer of je auto en de laadpaal compatibel zijn in termen van communicatieprotocollen.

Hoe wordt een laadpaal met zonnepanelen geïnstalleerd?

Hoe wordt een laadpaal met zonnepanelen geïnstalleerd? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Patrick Torres

Een laadpaal met zonnepanelen wordt geïnstalleerd in de volgende stappen:

 1. Voorbereiding: Controleer de locatie en zorg ervoor dat er voldoende zonlicht is voor de panelen.
 2. Zonnepanelen bevestigen: Installeer de zonnepanelen op een geschikte plaats, zoals het dak.
 3. Bekabeling: Sluit de zonnepanelen aan op de omvormer en zorg voor goede bekabeling.
 4. Laadpaal installeren: Plaats de laadpaal op een veilige en toegankelijke locatie.
 5. Aansluiting maken: Sluit de laadpaal aan op het elektriciteitsnetwerk en zorg voor een goede aarding.
 6. Testen en in gebruik nemen: Controleer of alles naar behoren werkt en test het opladen van een elektrische auto.

Wat zijn de kosten van een laadpaal met zonnepanelen?

Wat zijn de kosten van een laadpaal met zonnepanelen? - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Samuel Wright

Wat zijn de kosten van een laadpaal met zonnepanelen? In deze sectie duiken we dieper in op de kostenaspecten van een laadpaal met zonnepanelen. We zullen onderzoeken hoe laden van een auto hierdoor wordt beïnvloed, hoe je geld terug kunt krijgen, wanneer je het break-even punt bereikt, hoe je kunt genieten van gratis energie, en wat de Nederlandse regelgeving hierover zegt. Dus, laten we de financiële kant van laadpalen met zonnepanelen eens onder de loep nemen.

1. Kosten van autoladen

De kosten van autoladen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de prijs van elektriciteit, de laadsnelheid en het type elektrisch voertuig. Over het algemeen kunnen de kosten van autoladen met behulp van een laadpaal met zonnepanelen aanzienlijk lager zijn in vergelijking met het opladen bij openbare laadpunten of tankstations. Dit komt doordat de zonnepanelen op de laadpaal de benodigde energie rechtstreeks uit de zon halen, waardoor u geen elektriciteit van het net hoeft te gebruiken. Hiermee kunt u dus geld besparen op uw energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan duurzaamheid door gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Factoren Invloed op Kosten
Elektriciteitsprijs Heeft invloed op de kosten per kilowattuur (kWh)
Laadsnelheid Snelladen kan duurder zijn dan langzaam laden
Type elektrisch voertuig Sommige voertuigen hebben hogere laadtarieven dan andere

2. Geld terug

Een laadpaal met zonnepanelen stelt u in staat om geld terug te krijgen van de energie die u opwekt. Hier zijn enkele details over hoe u financieel kunt profiteren van het gebruik van een laadpaal met zonnepanelen:

U wordt een energieproducent Verkoop overtollige energie terug aan het net
Ontvang compensatie voor de energie die u opwekt Compenseer uw elektriciteitskosten
Maak gebruik van overheidsstimulansen en subsidies Maximaliseer uw rendement op investering

Feit: In Nederland kunnen eigenaren van elektrische voertuigen compensatie ontvangen voor de energie die ze terugleveren aan het net via een proces genaamd “saldering”.

3. Break-even

Een laadpaal met zonnepanelen kan het break-even punt bereiken, waarbij de kosten van de laadpaal worden terugverdiend met de besparingen op elektriciteitskosten. Dit gebeurt wanneer de zonnepanelen voldoende energie opwekken om het elektrische voertuig op te laden, waardoor er geen extra energiekosten zijn. Het break-even punt kan variëren afhankelijk van factoren zoals de capaciteit van de zonnepanelen, het energieverbruik van het voertuig en de lokale energieprijzen. Door de kosten van een laadpaal met zonnepanelen te vergelijken met de besparingen op de elektriciteitsrekening, kunnen gebruikers bepalen hoe lang het duurt voordat de investering zichzelf heeft terugverdiend.

4. Gratis energie

Een laadpaal met zonnepanelen biedt gratis energie aan elektrische voertuigen, waardoor het gebruik van duurzame energiebronnen wordt bevorderd.

 • Zelfvoorzienend: Met zonnepanelen kan de laadpaal energie opwekken uit zonlicht, waardoor geen elektriciteit van het netwerk nodig is.
 • Kostenbesparing: Door gebruik te maken van gratis zonne-energie, kunnen de laadkosten aanzienlijk verminderd worden.
 • Milieuvriendelijk: Het gebruik van hernieuwbare bronnen zoals zonlicht vermindert de CO2-uitstoot en draagt bij aan een duurzame energievoorziening.

Met een laadpaal met zonnepanelen kunt u profiteren van gratis energie uit zonlicht, waardoor het laden van uw elektrische voertuig milieuvriendelijk en kosteneffectief wordt.

5. Nederlandse regelgeving

De Nederlandse regelgeving speelt een belangrijke rol bij het gebruik van laadpalen met zonnepanelen. Hier zijn enkele aspecten waar je op moet letten:

1. Vergunningen en regelgeving Controleer of je een vergunning nodig hebt om een laadpaal te installeren en of er specifieke regelgeving is waar je aan moet voldoen.
2. Aansluiting op het elektriciteitsnet Volg de voorschriften voor het aansluiten van de laadpaal op het elektriciteitsnet en zorg ervoor dat alles veilig en conform de regelgeving gebeurt.
3. Tarieven en metingen Houd rekening met de regels en tarieven voor het meten en factureren van het gebruik van de laadpaal.
4. Openbare laadinfrastructuur Als je de laadpaal op de openbare weg wilt plaatsen, moet je rekening houden met de regels en voorwaarden van de gemeente of het beheer van de openbare laadinfrastructuur.
5. Subsidies en stimuleringsmaatregelen Informeer naar eventuele subsidies of stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid voor de installatie van laadpalen met zonnepanelen.

Naleving van de Nederlandse regelgeving is essentieel voor een veilige en wettelijke installatie van laadpalen met zonnepanelen.

Extra informatie over specifieke laadpalen, zoals Wallbox Eco Smart, Wallbox Copper SB en Wallbox Quaser.

Extra informatie over specifieke laadpalen, zoals Wallbox Eco Smart, Wallbox Copper SB en Wallbox Quaser. - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Jeremy Hill

Extra informatie over specifieke laadpalen, zoals de Wallbox Eco Smart, Wallbox Copper SB en Wallbox Quaser, kan u helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw zonnepaneellaadpaal. Hier is een lijst van belangrijke informatie over elk van deze laadpalen:

 • Wallbox Eco Smart: Deze laadpaal heeft een compact en gebruiksvriendelijk ontwerp. Het biedt slimme functies zoals energiemanagement en integratie met zonne-energiesystemen.
 • Wallbox Copper SB: Deze laadpaal heeft een stijlvol koperen ontwerp en biedt geavanceerde functies zoals load balancing en een ingebouwde kWh-meter.
 • Wallbox Quaser: Deze laadpaal is ontworpen voor installatie in openbare ruimtes. Het heeft een robuust en weerbestendig ontwerp en biedt functies zoals lock-functies en RFID-toegangscontrole.

In 2019 lanceerde Wallbox een nieuwe generatie laadpalen met geavanceerde technologie en design. De introductie van deze laadpalen heeft geleid tot een groeiende interesse en populariteit van zonne-energieoplossingen voor elektrische voertuigen. Wallbox blijft zich inzetten voor innovatie en duurzame mobiliteit, waardoor ze een belangrijke speler zijn geworden in de markt voor laadoplossingen.

Mogelijkheid van bidirectioneel laden en V2G laden.

Mogelijkheid van bidirectioneel laden en V2G laden. - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Matthew Thompson

Als je een laadpaal met zonnepanelen zoekt, is het belangrijk om te kijken of bidirectioneel laden en V2G laden mogelijk is. Dit biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Energie-uitwisseling: Met bidirectioneel laden kan je energie terugleveren aan het elektriciteitsnet wanneer je elektrische auto volledig is opgeladen.
 • Netstabilisatie: V2G laden stelt je auto in staat om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet tijdens piekvraag, waardoor het net stabiel blijft.
 • Kostenbesparing: Door energie terug te leveren aan het net, kan je de kosten van je elektriciteitsrekening verlagen.
 • Duurzaamheid: Het gebruik van bidirectioneel laden en V2G laden draagt bij aan een duurzaam energiesysteem, omdat het helpt om hernieuwbare energiebronnen efficiënt te benutten.

Wist je dat Japan een pionier is op het gebied van V2G technologie? In sommige delen van het land wordt deze technologie al succesvol toegepast.

Verschil tussen laadpalen op eigen terrein en laadpalen op de openbare weg.

Verschil tussen laadpalen op eigen terrein en laadpalen op de openbare weg. - welke laadpaal met zonnepanelen

Photo Credits: Www.Solarww.Nl by Kenneth Miller

Het verschil tussen laadpalen op eigen terrein en laadpalen op de openbare weg is belangrijk om in overweging te nemen bij het kiezen van een laadpaal met zonnepanelen.

 • Plaatsing: Laadpalen op eigen terrein kunnen op een privéterrein of in een garage worden geïnstalleerd, terwijl laadpalen op de openbare weg in de buurt van openbare parkeerplaatsen worden geplaatst.
 • Toegankelijkheid: Laadpalen op eigen terrein zijn alleen toegankelijk voor de eigenaar of bewoners, terwijl laadpalen op de openbare weg beschikbaar zijn voor iedereen die een elektrisch voertuig wil opladen.
 • Kosten: Laadpalen op eigen terrein zijn vaak goedkoper omdat er geen extra vergunningen of installatiekosten voor openbare ruimtes nodig zijn. Laadpalen op de openbare weg kunnen daarentegen duurder zijn vanwege deze extra kosten.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn elektrische auto gratis opladen met behulp van zonnepanelen?

Ja, als u zonnepanelen heeft en een privé-laadstation op uw eigen terrein kunt installeren, kunt u uw elektrische auto kosteloos opladen met behulp van zelf opgewekte zonne-energie.

2. Wat is een slimme laadpaal en welke voordelen biedt het in combinatie met zonnepanelen?

Een slimme laadpaal kan prioriteit geven aan het gebruik van zonne-energie om uw elektrische auto op te laden en kan indien nodig overschakelen naar netstroom, bijvoorbeeld tijdens de nacht of wanneer er weinig zonne-energie wordt geproduceerd. Hierdoor kunt u maximaal profiteren van uw zelf opgewekte zonne-energie.

3. Biedt de Wallbox Eco-Smart-functie de mogelijkheid om alleen groene energie te gebruiken?

Ja, de Wallbox Eco-Smart heeft twee laadmodi. De Eco-stand maakt gebruik van zowel zonne-/windenergie als reguliere elektriciteit, terwijl de Full Green-stand 100% groene energie garandeert.

4. Kan ik mijn eigen opgewekte energie opslaan om later mijn auto op te laden?

Op dit moment ondersteunen niet alle Wallbox-modellen lokale energieopslag. U kunt echter wel gebruikmaken van een PV-omvormer om uw eigen opgewekte energie op te slaan en deze later te gebruiken om uw auto op te laden.

5. Ondersteunt de Wallbox Pulsar Plus bidirectioneel laden voor het terugleveren van energie aan het net?

Nee, de Wallbox Pulsar Plus ondersteunt geen bidirectioneel laden. Momenteel ondersteunt alleen het Wallbox Quaser-model bidirectioneel laden, hoewel deze functie nog niet beschikbaar is voor consumentenweergave vanwege de huidige Nederlandse regelgeving.

6. Hoelang duurt het voordat ik mijn investering in zonnepanelen terugverdien met het opladen van mijn elektrische auto?

De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal zonnepanelen dat u installeert en de hoeveelheid zonnestraling die uw locatie ontvangt. Over het algemeen is de terugverdientijd van zonnepanelen voor het opladen van een elektrische auto relatief kort, en met de “salderingsregeling” kunt u zelfs geld verdienen door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.