Hoe BTW terug vragen zonnepanelen?

Het terugvragen van BTW op de aanschaf van zonnepanelen is een belangrijk financieel voordeel voor huiseigenaren. Deze pagina biedt een uitgebreide handleiding over hoe je als particulier de BTW kunt terugvragen, van het aanmelden als ondernemer tot het invullen van de BTW-aangifte. Ontdek de stappen die nodig zijn om de BTW op je investering in zonnepanelen terug te krijgen en verlaag zo de kosten van je duurzame energieoplossing.

Belangrijkste inzichten
 • Aanmelden als Ondernemer: Om de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terug te kunnen vragen, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Dit is omdat je als ‘mini energiecentrale’ energie aan je leverancier verkoopt​​.
 • Doorvoeren van Je Rekeningnummer: Na het inloggen op de website van de Belastingdienst, geef je je rekeningnummer door aan de Belastingdienst met het formulier “Wijziging rekeningnummer ondernemers”​​.
 • BTW-Aangifte Invullen: De BTW-aangifte doe je meestal via de online omgeving van de Belastingdienst, maar soms moet dit per post worden gedaan​​.
 • Tijdsduur Teruggave: De BTW wordt meestal binnen 4 tot 6 maanden na melding bij de Belastingdienst uitbetaald​​.
 • Verandering in BTW-Tarief: Sinds 1 januari 2023 betaal je geen BTW meer op zonnepanelen. Voor panelen gekocht vóór deze datum kon de BTW tot uiterlijk 1 juli 2023 worden teruggevraagd. Nu kan BTW-teruggave alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur​​.
Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Wat Zijn Zonnepanelen en Hoe Werken Ze?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare energie. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonnestralen opvangen en elektriciteit genereren. Deze elektriciteit kan vervolgens gebruikt worden om huizen en bedrijven van stroom te voorzien. De werking van zonnepanelen is gebaseerd op het principe van fotovoltaïsche omzetting, waarbij fotonen in zonlicht elektronen in de cellen van het paneel vrijmaken. Deze elektronen worden opgevangen en vormen de basis voor de productie van elektriciteit. Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron die helpt bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het beperken van de impact op het milieu

Historisch gezien werden de eerste zonnecellen ontwikkeld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de technologie een lange weg afgelegd en zijn zonnepanelen steeds efficiënter geworden in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Vandaag de dag worden zonnepanelen over de hele wereld gebruikt als een populaire en duurzame energiebron.


Hoe Kun Je BTW terugvragen op Zonnepanelen?

Ontdek hoe je BTW kunt terugvragen op zonnepanelen! In deze sectie gaan we stap voor stap door het proces, zodat je precies weet hoe je dit kunt regelen. We bespreken onder andere de voorwaarden voor BTW-teruggave, hoe je jezelf registreert als BTW-ondernemer, het opstellen van de factuur en het indienen van de jaarlijkse BTW-aangifte. Volg deze gids en ontvang de verrekening die je verdient!

Ontdek hoe je BTW kunt terugvragen op zonnepanelen! We gaan stap voor stap door het proces, zodat je precies weet hoe je dit kunt regelen. We bespreken onder andere de voorwaarden voor BTW-teruggave, hoe je jezelf registreert als BTW-ondernemer, het opstellen van de factuur en het indienen van de jaarlijkse BTW-aangifte. Volg deze gids en ontvang de verrekening die je verdient!

1. Stap 1: Controleer of je recht hebt op BTW-teruggave

Voordat je BTW-teruggave op zonnepanelen aanvraagt, is het belangrijk om eerst te controleren of je hiervoor in aanmerking komt.

 1. Controleer of je een particulier bent of een BTW-ondernemer.
 2. Als je een particulier bent, kun je geen BTW terugvragen.
 3. Als je een BTW-ondernemer bent, moet je BTW-aangifte doen en kom je mogelijk in aanmerking voor BTW-teruggave.

2. Stap 2: Registreer jezelf als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst

Het is belangrijk om jezelf te registreren als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst als je BTW wilt terugvragen op zonnepanelen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Controleer of je recht hebt op BTW-teruggave
 2. Registreer jezelf als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst
 3. Stel een factuur op en vraag de BTW terug
 4. Doe jaarlijks BTW-aangifte en ontvang een verrekening

Een voorbeeld: Jan, een particulier die zijn eigen zonnepanelen had geïnstalleerd, volgde deze stappen en registreerde zichzelf als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst. Hij vroeg de BTW terug en ontving een aanzienlijk bedrag. Het geld dat hij ontving, gebruikte hij om zijn zonnepaneleninstallatie verder te verbeteren. Het registreren als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst bleek een waardevolle stap te zijn voor Jan.

3. Stap 3: Factuur opstellen en BTW terugvragen

 1. Maak een factuur op waarop je de aankoop van de zonnepanelen vermeldt, inclusief het totale bedrag en het bijbehorende BTW-tarief.
 2. Controleer of alle benodigde informatie op de factuur staat, zoals jouw bedrijfsnaam, adres en BTW-nummer.
 3. Zorg ervoor dat de factuur voldoet aan de wettelijke vereisten, zoals de juiste datum, volgnummer en een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen.
 4. Bewaar een kopie van de factuur samen met andere relevante documenten, zoals de aankoopbon van de zonnepanelen.
 5. Neem contact op met de Belastingdienst om de BTW terug te vragen en stuur hen de factuur en andere benodigde documenten.
 6. Volg eventuele instructies van de Belastingdienst op en verzeker jezelf ervan dat de terugbetaling correct is verwerkt.

Pro Tip: Zorg ervoor dat je factuur nauwkeurig en volledig is om vertragingen of problemen bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen te voorkomen.

4. Stap 4: Jaarlijkse BTW-aangifte doen en verrekening ontvangen

Om jaarlijks de BTW-aangifte te doen en verrekening te ontvangen voor zonnepanelen, is het belangrijk om alle benodigde documenten en bonnen te bewaren.

Houd rekening met de termijnen en deadlines, zodat je de aangifte op tijd kunt indienen.

Vul de jaarlijkse BTW-aangifte in met alle relevante informatie over je zonnepaneleninstallatie en het betaalde BTW-bedrag.

Nadat je de aangifte hebt ingediend, zal de Belastingdienst de BTW verrekenen en het terug te ontvangen bedrag naar je overmaken.

Volg deze stappen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je de BTW op je zonnepanelen correct terugvraagt en ontvangt.

Wat Zijn de Voordelen van BTW-teruggave op Zonnepanelen?

Het terugvragen van BTW op zonnepanelen heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van BTW-teruggave op zonnepanelen:

 • Kostenbesparing: Het terugvragen van BTW op zonnepanelen kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.
 • Snellere terugverdientijd: Door de BTW terug te vragen, wordt de terugverdientijd van zonnepanelen verkort.
 • Financiële stimulans: BTW-teruggave op zonnepanelen biedt financiële stimulans aan huiseigenaren om te investeren in duurzame energie.
 • Duurzaamheid: Het terugvragen van BTW op zonnepanelen draagt bij aan de transitie naar duurzame energie en vermindert de CO2-uitstoot.

Het terugvragen van BTW biedt dus meerdere voordelen voor huiseigenaren die investeren in zonnepanelen.

Waar Moet Je Op Letten bij het Terugvragen van BTW op Zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen? Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. We bespreken hier de juiste administratie bijhouden, het bewaren van alle benodigde documenten en bonnen, en het in acht nemen van de termijnen en deadlines. Ontdek hoe je het beste uit dit proces kunt halen en je belastingteruggave kunt maximaliseren.

1. Administratie bijhouden

Het bijhouden van een goede administratie is essentieel bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen. Hier zijn enkele stappen om in gedachten te houden:

 1. Maak een aparte map voor alle documenten met betrekking tot de BTW-teruggave.
 2. Houd een kopie bij van alle facturen en bonnen met betrekking tot de aankoop en installatie van de zonnepanelen.
 3. Maak een lijst van alle kosten die verband houden met de zonnepanelen, inclusief onderhoud en reparaties.
 4. Houd alle communicatie met de Belastingdienst bij, inclusief eventuele correspondentie of beslissingen.

Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt, is het ook aan te raden om op de hoogte te zijn van wijzigingen in de BTW-wetgeving en de termijnen en deadlines voor het indienen van de BTW-aangifte. Het bijhouden van een nauwkeurige administratie zal u helpen om alle benodigde documenten en informatie bij de hand te hebben wanneer u BTW op uw zonnepanelen terugvraagt.

2. Bewaar alle benodigde documenten en bonnen

Om BTW terug te vragen op zonnepanelen, is het belangrijk om alle benodigde documenten en bonnen goed te bewaren. Op deze manier heb je alle benodigde informatie bij de hand wanneer je de BTW-teruggave aanvraagt.

 • Zorg ervoor dat je facturen van de aankoop van de zonnepanelen en eventuele installatiekosten bewaart.
 • Bewaar ook facturen van materialen en eventuele arbeidskosten voor onderhoud en reparaties.
 • Het is tevens belangrijk om de BTW-aangifteformulieren en bewijsstukken van betaling goed te archiveren.
 • Organiseer je documenten op een overzichtelijke manier, bijvoorbeeld in mappen of digitale opslag.

Door al je benodigde documenten en bonnen zorgvuldig te bewaren, kun je het BTW-teruggaveproces soepel doorlopen en er zeker van zijn dat je de maximale BTW-teruggave ontvangt.

3. Houd rekening met de termijnen en deadlines

 • Het is van belang om rekening te houden met termijnen en deadlines bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen.
 • Administratie bijhouden: Zorg ervoor dat je alle relevante documenten en bonnen goed bewaart.
 • Termijnen en deadlines: Informeer jezelf over de specifieke termijnen en deadlines voor het indienen van je BTW-aangifte en het ontvangen van de verrekening.

Houd er tevens rekening mee dat deze termijnen kunnen variëren, dus raadpleeg de Belastingdienst of een belastingadviseur voor de meest recente informatie.

Wat Zijn de Veelgestelde Vragen over het Terugvragen van BTW op Zonnepanelen?

Bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen zijn er verschillende veelgestelde vragen waar mensen mee zitten. Hier zijn enkele belangrijke vragen die vaak gesteld worden:

1. Wie komt in aanmerking voor het terugvragen van BTW op zonnepanelen?

Het terugvragen van BTW op zonnepanelen is mogelijk voor alle particulieren en bedrijven die zonnepanelen hebben aangeschaft en energie terugleveren aan het netwerk.

2. Hoe kan ik de BTW op zonnepanelen terugvragen?

Om de BTW op zonnepanelen terug te vragen, dien je een verzoek te sturen naar de Belastingdienst. Dit kan per post, e-mail of online via het formulier op de website van de Belastingdienst.

3. Moet ik een speciaal formulier indienen om de BTW terug te vragen?

Ja, om de BTW op zonnepanelen terug te vragen moet je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

4. Wat zijn de vereisten om de BTW op zonnepanelen terug te krijgen?

Om de BTW op zonnepanelen terug te krijgen, moet je ondernemer zijn voor de BTW en energie terugleveren aan het netwerk. Daarnaast moet je ook een zonnepaneelinstallatie hebben met een vermogen van minimaal 500 Wattpiek.

5. Hoeveel geld kan ik terugkrijgen met het terugvragen van BTW op zonnepanelen?

Het bedrag dat je terugkrijgt hangt af van het totale aankoopbedrag van de zonnepanelen en het BTW-tarief dat op dat moment van toepassing is. Gemiddeld kun je zo’n 20% van het aankoopbedrag terugkrijgen.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en procedures met betrekking tot het terugvragen van BTW op zonnepanelen om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt.

Lang geleden, in het zonnige land van Nederland, begonnen mensen zich bewust te worden van de voordelen van zonnepanelen. Ze zagen de potentie om zonne-energie te gebruiken en geld te besparen op hun energierekeningen. Echter, ze waren nieuwsgierig naar hoe ze de BTW op zonnepanelen konden terugvragen. Ze stelden veel vragen en zochten naar antwoorden om de juiste stappen te nemen. Gelukkig was er overvloedige informatie beschikbaar die hen hielp bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen, zodat ze konden genieten van de voordelen van hun zonnestelsel en hun groene reis konden voortzetten.

1. Kan ik BTW terugvragen als particulier?

Ja, als particulier kun je BTW terugvragen op zonnepanelen. Door het installeren van zonnepanelen word je namelijk gezien als BTW-ondernemer. Om BTW terug te vragen, moet je jezelf registreren als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst. Vervolgens kun je de BTW op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Het bedrag dat je kunt terugkrijgen is afhankelijk van het totale BTW-bedrag dat je hebt betaald. Het is belangrijk om alle benodigde documenten en bonnen bij te houden en rekening te houden met de termijnen en deadlines voor het indienen van je BTW-aangifte. Zodra je de BTW hebt teruggevraagd, hoef je je BTW-ondernemerschap niet te beëindigen. Zorg ervoor dat je alle vereiste stappen volgt bij het terugvragen van BTW op je zonnepanelen en neem indien nodig contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.

2. Hoeveel BTW kan ik terugkrijgen?

Bij het terugvragen van BTW op zonnepanelen is het belangrijk om te weten hoeveel BTW je kunt terugkrijgen. Het bedrag dat je kunt terugkrijgen is afhankelijk van de totale kosten van de zonnepaneleninstallatie. In Nederland kun je als particulier de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen volledig terugvragen bij de Belastingdienst. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, aangezien de BTW momenteel 21% is. Het is essentieel om alle benodigde documenten en bonnen bij te houden om het volledige bedrag te kunnen terugvragen.

3. Wat gebeurt er als ik mijn zonnepanelen binnenkort verkoop?

Wanneer je jouw zonnepanelen binnenkort verkoopt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als je nog recht hebt op BTW-teruggave die nog niet is ontvangen, moet je dit regelen voordat je de panelen verkoopt. Het is belangrijk om te weten dat de BTW die je hebt ontvangen moet worden terugbetaald als je de panelen niet meer bezit. Daarnaast kan de verkoop van je zonnepanelen gevolgen hebben voor je BTW-ondernemerschap. Je moet mogelijk je BTW-ondernemerschap beëindigen na de verkoop. Raadpleeg een belastingadviseur voor specifiek advies met betrekking tot jouw situatie.

4. Moet ik mijn BTW-ondernemerschap beëindigen na het terugvragen van BTW?

Na het terugvragen van BTW op zonnepanelen, hoef je niet per se je BTW-ondernemerschap te beëindigen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het terugvragen van BTW op zonnepanelen geen directe gevolgen heeft voor je ondernemersstatus. Je kunt nog steeds BTW-plichtig blijven en eventueel andere BTW-gerelateerde activiteiten uitvoeren, zoals het doen van BTW-aangiften. Het is verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om specifieke informatie te verkrijgen met betrekking tot jouw situatie en eventuele toekomstige verplichtingen. Blijf op de hoogte van de btw-wetgeving en -richtlijnen om ervoor te zorgen dat je aan al je wettelijke verplichtingen voldoet.

Veelgestelde vragen

Wat is het 0% btw tarief voor zonnepanelen?

Het 0% btw tarief voor zonnepanelen betekent dat er geen btw hoeft te worden betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit geldt voor geïntegreerde panelen op huizen, vakantiehuizen en bijgebouwen zoals schuren of garages.

Wat zijn de administratieve verplichtingen bij btw-teruggave voor zonnepanelen?

Om btw-teruggave voor zonnepanelen aan te vragen, moet je je registreren als ondernemer bij de Belastingdienst en het “Opgaaf zonnepaneelhouders Belastingdienst” formulier invullen. Hiermee ben je vrijgesteld van administratieve verplichtingen voor het jaar na de aankoop. In het jaar van aankoop moeten de administratieve verplichtingen echter nog steeds worden nagekomen.

Hoe kan ik een btw-teruggave voor zonnepanelen aanvragen?

Om een btw-teruggave voor zonnepanelen aan te vragen, moet je de volgende stappen volgen:
1. Registreer je als ondernemer bij de Belastingdienst door het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders Belastingdienst” in te vullen.
2. Ontvang binnen enkele werkdagen een bevestiging van de registratie als ondernemer van de Belastingdienst, inclusief een gebruikersnaam en toegangscode om de btw-aangifte in te dienen.
3. Dien de btw-aangifte in met behulp van de verstrekte gebruikersnaam en toegangscode. De Belastingdienst bepaalt de rapportageperiodes. De betaalde btw op de investering kan worden teruggevorderd via de btw-aangifte. In sommige gevallen kan een papieren aangifte nodig zijn.

Wat is de deadline voor btw-teruggave voor zonnepanelen?

De deadline voor btw-teruggave voor zonnepanelen met een factuurdatum vóór 1 januari 2023 was 1 juli 2023. Na deze datum is het niet meer mogelijk om btw-teruggave aan te vragen.

Hoeveel btw moet ik betalen op de opgewekte stroom door mijn zonnepanelen?

In het jaar van aankoop van de zonnepanelen moet je btw betalen op de opgewekte stroom. De Belastingdienst heeft vaste bedragen vastgesteld voor deze btw, gebaseerd op het geïnstalleerde vermogen van de panelen. Bijvoorbeeld, als je een installatie hebt van 2500 Wattpiek (WP) waarvoor je €5.000 excl. btw hebt betaald, moet je elk jaar €60 aan btw betalen op de opgewekte elektriciteit, ongeacht de aankoopdatum.

Wat is een “ambtshalve teruggaaf” voor btw-teruggave van zonnepanelen?

Een “ambtshalve teruggaaf” is een verzoek tot btw-teruggave dat moet worden ingediend binnen 5 jaar na het jaar van aankoop van de zonnepanelen. Deze teruggave kan worden aangevraagd met toestemming van de belastinginspecteur. Het is belangrijk om op tijd een dergelijk verzoek in te dienen om in aanmerking te komen voor btw-teruggave na de deadline.

Offertes van beste panelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren?

Vul uw gegevens in en vergelijk gratis offertes.