8 feiten over zonne-energie die u in 2021 misschien nog niet wist

Algemeen

De waarheid is dat de zonne-energiesector de afgelopen tien jaar sterk gegroeid en veranderd is. Zonnepaneelsystemen zijn de goedkoopste die zij ooit geweest zijn, en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor zonne-energie nu wij afstappen van fossiele brandstoffen en onze koolstofvoetafdruk verkleinen.

Maar er is veel over zonne-energie dat veel mensen niet weten, zoals hoe gunstig zonne-energie zich verhoudt tot vergelijkbare investeringen, hoe zelfs koude en besneeuwde staten tot de beste landen behoren om zonnepanelen te installeren, de hoeveelheid kortingen en stimulansen die beschikbaar zijn voor huiseigenaars, en nog veel meer.

Lees ook: Zonnepanelen kopen

1: Zonne-energie is de moeite waard!

De ideale omstandigheden voor zonnepanelen om elektriciteit te produceren zijn zonnige en koude dagen. Dit betekent dat staten met lange, koude winters zonne-energie als schone energiebron kunnen gebruiken en zich kunnen beroemen op een snelle terugverdientijd voor zonne-energie.

In een koude staat als Massachusetts bijvoorbeeld is de terugverdientijd van een zonnestroomsysteem tussen de 3,6 en 4,4 jaar. In Florida, dat bekend staat om zijn eindeloze zon, ligt de terugverdientijd tussen 8,6 en 10,5 jaar.

In feite zijn sommige koudere staten beter voor zonne-energie, vanwege de hoge elektriciteitstarieven en de belastingvoordelen voor zonne-energie van de staat. Voor Nederlanders is dit nog gunstiger!

Lees ook: Nadelen zonnepanelen met stekker


2: Zonne-energie verhoogt de waarde van een huis

De gegevens zijn duidelijk: huizenkopers waarderen fotovoltaïsche zonnepanelen. In 2019 bracht Zillow een studie uit waaruit bleek dat huizen met zonnepanelen gemiddeld 4,1% meer verkochten dan vergelijkbare huizen zonder zonnepanelen. Voor het huis met de mediaan-waarde betekende dat ruim €9.000 extra.

Wat dit betekent is dat zonne-energie nog steeds een goede optie kan zijn voor mensen die overwegen in de toekomst te verhuizen. De waardestijging van een huis met zonne-energie is een bonus, bovenop de besparingen op de elektriciteitsrekening die een systeem zal opleveren.

3: Opslag van zonnebatterijen wordt steeds populairder

In de grootste enquête over zonne-energie voor woningen vonden wij dat slechts 11,5% van de huidige residentiële zonne-installaties een energieopslagsysteem omvatte. Dit percentage zal echter naar verwachting snel stijgen, want 60% van de batterij-installaties vond in de afgelopen 5 jaar plaats.

Met een zonnebatterij kunt u de overtollige energie die uw panelen overdag opwekken opslaan, in plaats van die overtollige elektriciteit aan het elektriciteitsnet te verkopen. Enkele van de populairste zonnebatterijen op de markt zijn de Powerwall van Tesla, de sonnenCore, en de LG Chem.

Het betekent ook dat een huiseigenaar stroom heeft wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. De toename van het aantal natuurrampen in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat het elektriciteitsnet gedurende langere perioden plat ligt, en dat heeft de belangstelling voor zonnebatterijen voor thuisgebruik aangewakkerd.

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

4: Zonne-energie is goed voor het milieu, maar is ook een uitstekende investering

De meeste mensen weten dat zonne-energie goed is voor het milieu, maar velen weten niet dat het in sommige gevallen een beter rendement kan opleveren dan traditionele investeringen, zoals aandelen of onroerend goed.

Het is zeldzaam iets te kunnen doen dat zowel goed is voor de aarde als goed voor het banksaldo van een individu. Door de lage kosten en de ruime inzetbaarheid van zonnepanelen zullen zij de hernieuwbare energiebron bij uitstek worden om ons te helpen tegen 2050 een koolstofuitstoot van nul te bereiken.

De energie van de zon gebruiken om in de toekomst onze elektriciteit op te wekken is de beste manier om af te stappen van energiebronnen die kooldioxide produceren. Dat maakt zonne-energie tot een betrekkelijk veilige investering, want de mensen zullen stroom blijven gebruiken, en de populariteit van zonne-energie neemt alleen maar toe.

5: De terugverdientijd van een zonne-energiesysteem kan minder dan 5 jaar zijn in een zonne-vriendelijke staat

In Nederland ligt de terugverdientijd van een zonne-installatie tussen de 4,9 en 5,9 jaar. Een deel van de reden dat de terugverdientijd zo kort is, is dat Nederland een van de hoogste elektriciteitsprijzen heeft.

Als u de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen bekijkt voor iemand die het gemiddelde Nederlandse elektriciteitstarief van 13 cent per kilowattuur in 2021 betaalt, dan is de gemiddelde terugverdientijd tussen 8 en 11 jaar.

Als wij dit omkeren om een eenvoudig rendement te krijgen, is dit een investeringsrendement van ongeveer 9-12,5%. De eigenaars van zonne-energie kunnen dus nog 10-15 jaar genieten van gratis elektriciteit, nadat hun panelen zichzelf hebben terugbetaald.

Meer de verdieping in? Zonnepanelen huren

6: De prijs voor zonnepanelen is in de afgelopen 10 jaar met bijna 80% gedaald

Na het aanvragen van de belastingvermindering voor zonne-energie zullen de kosten voor een zonne-energiesysteem gewoonlijk ongeveer €11.500 tot €14.800 bedragen. Dat is bijna 80% lager dan de prijs van 10 jaar geleden.

Hier bij SolarWW vermoeden wij dat de prijs van zonne-energie alleen maar zal stijgen naarmate de waarde van de belastingvermindering voor zonne-energie kleiner wordt. Op dit moment is zonne-energie het voordeligst dat het ooit geweest is.

7: Zonnestroom produceren betekent dat u de stijgende elektriciteitsprijzen kunt vermijden

Netstroom wordt duurder en met een zonnestroomsysteem kunt u uw eigen zonnestroom opwekken, wat u dan weer een soort verzekeringspolis biedt tegen eventuele toekomstige stijgingen van de elektriciteitsprijzen.

De kosten van stroom van het nutsbedrijf zullen alleen maar blijven stijgen naarmate meer en meer huiseigenaars besluiten op zonne-energie over te gaan. Door liever vroeg dan laat voor zonne-energie te kiezen, verzekert u zich niet alleen van de belastingvermindering van 26%, maar bent u ook beschermd als uw elektriciteitsmaatschappij de elektriciteitsprijzen in de toekomst verhoogt.

8: Online zonnecalculators kunnen schatten hoeveel u kunt besparen door op zonne-energie te gaan werken

Online zonnecalculators zijn een uitstekende manier om een idee te krijgen of op zonne-energie gaan de juiste keuze is voor uw huis. Wij raden u aan dit hulpmiddel te gebruiken wanneer u zonne-energie overweegt, want het vertelt u hoeveel uw systeem zal kosten, schetst uw terugverdientijd, laat u zien hoeveel u zult besparen, en nog veel meer.

Plaats een reactie